Nastavak pregovora Ukrajine i Rusije moguć već sutra, razgovarat će i o prekidu vatre

123

Sljedeća runda pregovora između Ukrajine i Rusije mogla bi početi već sutra navode ukrajinski mediji citirajući ukrajinske diplomatske izvore.

Pregovori bi se trebali održati u "pograničnom gradu koji se nalazi u susjedstvu Bjelorusije i Poljske", tvrdi izvor.

Podsjećamo, prvi sastanak održan je u ponedjeljak na granici Ukrajine i Bjelorusije. Dvije strane nisu postigle dogovor, jer je odlučeno da će se delegacije vratiti u svoje glavne gradove na konsultacije prije nego što nastave.

Glavna svrha jučerašnjeg razgovora bila je rasprava o prekidu vatre u Ukrajini, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Dvije strane identificirale su niz prioritetnih tema za koje su "iznesena određena rješenja", dodao je.

Dvije delegacije pronašle su tačke o kojima bi mogle postići zajednička stajališta, potvrdio je Vladimir Medinski, pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pretpostavka je da su Putinovi uslovi za prekid invazije i dalje na stolu, a to je priznanje suvereniteta Rusije nad Krimom, kojeg je 2014. godine anektirala od Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine i ono što Rusi nazivaju "denacifikacijom" Ukrajine i njen neutralan status.