Prekinuta sjednica vijeća zbog neusvajanja dnevnog reda u Velikoj Kladuši

Bhh

Druga redovna sjednica OV Velika Kladuša koja je bila zakazana jučer prekinuta je zbog neusvajanja dnevnog reda. Na samom početku zasjedanja za riječ se javila predsjednica Komisije za izbor i imenovanje Elvira Abdić Jelenović, koja je predložila skidanje tačke dnevnog reda koja se odnosi na izbor i imenovanje općinskih komisija, kao stalnih radnih tijela vijeća.
 

Kao razlog vijećnica je navela da nisu usaglašeni stavovi sa trećim članom komisije, nezavisnim vijećnikom Amirom Ćufurovićem koji nije ni prisustvovao današnjoj sjednici. Pored ovoga ovlašteni predlagač je povukao dvije tačke dnevnog reda koje se odnose na utvrđivanje boda za komunalnu naknadu kao i utvrđivanje naknade za građevinsko zemljište. Za riječ se nakon ovoga javio predsjednik kluba vijećnika Naše stranke, Amir Purić koji je predložio zaključak da se Općinski pravobranilac i sekretar OV očituju oko eventualnog sukoba interesa vijećnika i direktora Komunalija Amira Đogića.
Nakon što su vijećnici jednoglasno usvojili ovaj zaključak, glasalo se o dnevnom redu. Za predloženi dnevni red glasalo je 13 vijećnika (12 vijećnika Laburističke stranke i predsjedavajući OV), što nije bilo dovoljno i sjednica je prekinuta.

Sjednica je obilovala sa nekoliko žustrih rasprava između predsjedavajućeg OV Admila Mulalića i predsjednika kluba vijećnika Naše stranke Amira Purića, kao i predsjednika kluba vijećnika SDA Asima Veladžića.
 

Ovu sjednicu je obilježilo i preautoritativno a ponekad i neprimjereno vođenje sjednice predsjedavajućeg Mulalića, a jedan od primjera bio je i onemogućavanje održavanje petominutne sjednica kluba vijećnika SDP-a u kabinetu predsjedavajućeg, što je do sada bila praksa. Zbog toga što nisu mogli dobiti prostoriju za održavanje sjednice kluba, vijećnici su istu održali ispred zgrade Općine.