Erdogan: Pretvorit ćemo Tursku u globalni proizvodni i tehnološki centar

.
Turski predsjednik je prisustvovao ceremoniji otvaranja tehnološkog centra MESS u Istanbulu, u koju je uloženo 23 miliona eura.

 

Predjsednik Turske Recepe Tayyip Erdogan poručio je u subotu kako je odlučan od Turske napraviti globalni proizvodni i tehnološki centara.

 

Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvaranja tehnološkog centra MESS u Istanbulu, u okviru kojeg je putem videokonferencije otvoreno još 40 fabrika širom Turske, prenosi Anadolija.

 

"Nadamo se da ćemo s ovim centrom, koji je realiziran ulaganjem od 200 miliona lira [23 miliona eura], otvoriti novu eru u području konkurentne tehnologije, gdje ćemo na godišnjem nivou moći pružiti 400.000 sati besplatne edukacije za 40.000 ljudi", poručio je Erdogan.

 

Naglasio je da će se, nakon što budu smanjene posljedice epidemije korona virusa u svijetu, Turska ponovo vratiti ubrzanom napretku.

 

Po kupovnoj moći 13. zemlja svijeta 

"Turska, koja prije 18 godina nije mogla napraviti korak bez Međunarodnog monetarnog fonda [MMF], danas je prema partitetu kupovne moći 13. zemlja svijeta. Iako to neki ne žele, mi smo odlučni Tursku, kao središte tri kontinenta, pretvoriti u globalni proizvodni i tehnološki centar", poručio je Erdogan.

 

Dodao je kako je činjenica da je zemlja o kojoj se nekada govorilo u kontekstu kriza i političke nestabilnosti trenutno na sceni sa svojim seizmičkim istraživanjima na istočnom Sredozemlju, sa svojim ogromnim otkrićima prirodnog plina u Crnom moru, bez sumnje, rezultat strpljenja, truda i vjerovanja.

 

Govoreći o investiciji 40 ostalih fabrika koje su otvorene, Erdogan je kazao: "Iskreno čestitam svakoj našoj kompaniji, koja direktno obezbjeđuje zaposlenje za 4.000 naših građana, a indirektno dolazi do više desetaka hiljada naših građana. Ukupna vrijednost investicije iznosi četiri miljarde lira [460 miliona eura]."