Prijeti li nam veliki zastoj na granicama? – Slovenija prijeti Austriji “istim mjerama”

sa

Spor oko graničnih kontrola na slovensko-austrijskoj granici dolazi do vrhunca. Austrija već osam godina produljuje kontroverzne kontrole – i time testira strpljenje svojih susjeda. Slovenija sada otvoreno prijeti recipročnim mjerama, a spor bi mogao završiti prometnim zastojem.

Slovenija već nekoliko tjedana izražava nezadovoljstvo kontrolama na unutarnjoj schengenskoj granici koje još uvijek traju. Riječ je o “neprihvatljivoj i neopravdanoj mjeri”, tim više što je broj graničnih prijelaza “gotovo beznačajan”, pozvao je slovenski veleposlanik Aleksander Geržina austrijske mjere.

Geržina se u četvrtak nadovezao na raspravu koju već nekoliko tjedan vodi vrh austrijske i slovenske politike, prvenstveno ministri vanjskih poslova “Trenutno se u Ljubljani ispituju sve opcije, uključujući uvođenje graničnih kontrola s Austrijom”, objasnio je za “Tiroler Tageszeitung”. Slovenski diplomat se požalio da su austrijske granične kontrole produžene “po 17. put” bez nekog većeg smisla. Slovenija to više ne može prihvatiti, smatra Geržina.

Geržina je kritizirao da je austrijski pristup njegovoj zemlji “u suprotnosti s temeljnim ugovorima i temeljnim slobodama EU”. Europski sud pravde (ECJ) već ih je prepoznao kao “nezakonite” – čak ni podaci o migraciji ne opravdavaju te kontrole, smatra Geržina.

U cijeloj prošloj godini na slovenskoj-austrijskoj granici vraćeno je oko 60 migranata, a u posljednja četiri mjeseca “samo 13”. “Na granici s Italijom, gdje je čak proglašeno izvanredno stanje, a brojke su višestruko veće, Austrija nikada nije uvela kontrole”, rekao je slovenski veleposlanik.