Pripreme za hadž: Hodočasnici u sedmodnevnoj izolaciji u Saudijskoj Arabiji

kaba
Hodočasnici, koji su ove godine ispunili zdravstvene i opšte uslove propisane za hadž, nalaze se u kućnoj izolaciji koja traje sedam dana, prema zdravstvenom protokolu koji je za hadž odobrila vlada Kraljevine Saudijske Arabije.


Ministarstvo za hadž i umru objavilo je da će zdravstveni standardi biti glavna odrednica za odabir hodočasnika za hadž u 1441. hidžretskoj godini, zajedno s pregledom zdravstvenog protokola koronavirusa prije putovanja u Meku i još jednom kućnom izolacijom nakon završetka obreda hadža, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija je ranije ovog mjeseca objavila nova zdravstvena pravila u cilju sprečavanja širenja koronavirusa tokom ovogodišnjeg hadža, uvodeći zabranu okupljanja i sastajanja među hodočasnicima, kao i zabranu dodirivanja Ka’be.

Ova zemlja je donijela odluku u junu da ograniči broj lokalnih hodočasnika na oko hiljadu ljudi, kako bi spriječila širenje koronavirusa, nakon što je muslimanima izvan Kraljevine zabranila dolazak hadž.

Kraljevina je donijela odluku da se ovogodišnji hadž zbog pandemije koronavirusa organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji žive u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije navelo je u svom saopćenju da će se prioritet dati stranim hodočasnicima kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta.

Uslovi koje mora ispunjavati svaka osoba odabrana da obavi hadž ove godine su: negativan rezultat testa na koronavirus, da nije ranije obavila obred hadža, da je životne dobi između 20 i 50 godina i da ne nema hroničnih bolesti.