Priština loptu prebacila u Beograd

asd
Kosovo povuklo mjere reciprociteta na robu iz Srbije. Prištinski zvaničnici loptu za nastavak dijaloga sada prebacuju u Beograd. Odluka Vlade Kosova ipak nije donijeta jednoglasno, jer su protiv glasali ministri iz redova Alijanse za budućnost Kosova. Ukidanje mjera reciprociteta oštro je kritikovao i dojučerašnji premijer Aljbin Kurti.

Vlada Kosova na današnjoj sjednici ukinula je mjere reciprociteta na srbijansku robu. To je rezultiralo time da su danas u 14 sata, prvi kamioni, sa robom iz centralne Srbije, koji su danima čekali na administrativnim prijelazima, ušli na Kosovo, prenose kosovski mediji. Novoizabrani premijer u Prištini Avdulah Hoti, kome je ovo zapravo prvi politički potez od stupanja na dužnost, rekao je na konferenciji za medije, nakon sjednice, da je Vlada u Prištini danas donijela važnu odluku uklonivši sve prepreke dijalogu, u skladu sa obećanjima koje je dala međunarodnim partnerima u tom pogledu

Obrazlažući potez svoje vlade, premijer Hoti novinarima je rekao da se radi o važnoj odluci i da je sada red da Srbija uradi svoj posao.

"Postoji obećanje naših partnera da će oni izvršiti pritisak i na Beograd da ukloni prepreke za nastavak dijaloga, i čim se one budu uklonile, mi ćemo sjesti za pregovarački sto. Od danas mi smo uklonili sve prepreke i za jedno razumno vrijeme smo dali šansu dijalogu", poručio je Hoti.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je na svom Facebook nalogu, odmah pozdravio odluku Vlade Kosova.

"Pozdravljam današnju odluku Vlade Republike Kosovo za ukidanje svih barijera, koje je Srbija do danas koristila kao razlog za blokadu dijaloga za normalizaciju međudržavnih odnosa Kosova i Srbije. Sada međunarodni pritisak treba biti usmjeren na Srbiju kako ne bi gubili vrijeme i kako bismo nastavili dijalog, koji treba da se okonča uzajamnim priznanjem dviju država", naveo je Tači.

Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocjenjuje, međutim, da takva odluke ide samo u korist Srbije. Dodao je da je odluka o reciprocitetu već počela da se sprovodi od Srbije, ali da to sada više nije potrebno.

"Hoti je izjavio da je ukinuo prepreke za nastavak dijaloga sa Srbijom. Na taj način on je krivicu za dosadašnji izostanak dijaloga prebacio na Kosovo. Ovako dobru uslugu nije mogao ni Beograd sam sebi da učini. Osim toga, dijalog će biti asimetričan, jer odustajanjem od reciprociteta, Kosovo ulazi u dijalog kao krivac zbog kašnjenja obnove dijaloga", smatra Kurti.

Odluka da se ukine recirpocitet u prometu robe sa Srbijom jedna je od prvih odluka nove kosovske vlade, čime je ona pokazala razumijevanje i spremnost da se vrati dijalogu. Očekuje se sada potez kojim bi Beograd manifestovao dobru volju za obnovu dijaloga. To bi, kako se u Pristini očekuje, trebalo da bude odustajanje od lobiranja u inostranstvu za povlačenje odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova.