Probali su sve ali ne ide: Federacija BiH se okreće kineskim vakcinama, nema hladni lanac za ruske?

asd
Dok se postojeće mjere produljuju, svi se pitaju hoće li entitet Federacija BiH konačno krenuti u proces nabave cjepiva? Entitetski Premijer potpisao je pismo namjere za pola milijuna doza kineskog cjepiva - Sinovac, a bit će zatraženo i još pola milijuna doza proizvođača Sinofarm, saznaje N1. Federacija BiH nema spreman hladni lanac za Sputnik V. Još hladniji je odnos prema građanima koji svakodnevno vode bitku s problemima sustava unutar države.

Nove provjere pred Federalnim zavodom za javno zdravstvo nakon što su iskazane potrebe Federacije u iznosu od 2,5 miliona vakcina. Sada su problem hladni lanci za rusku vakcinu, pa bismo najbrže mogli do kineske. Po 500 hiljada doza Sinovaca i Sinofarma predviđeno je pismima namjere

“Zašto smo se mi opredijelili za Sinovac i Sinofarm u ovako većim količinama. Naravno da bismo mi voljeli odmah naručimo milion, milion i po Pfizera. Na Pfizer se čeka i do šest mjeseci dok Sinovac i Sinofarm postoji mogućnost da dobijemo u roku od mjesec dana”, kazala je Edita Đapo, ministrica turizma i okoliša FBiH.

Konačnu potvrdu da Federacije nije država i da ne može u direktne pregovore s Pfizerom dobili su od ove kompanije, a moguće je da na pisma namjere isto odgovore i kineski proizvođači. Pregovarački tim Vlade kaže Đapo, saznao je i za direktne pregovore sarajevskog kantona.

“Mi smo se htjeli udružiti da kažemo mi ćemo platiti sve vakcine za KS, da kažemo naručite puno više količina pošto ste vi već vodili pregovore, da ne idemo mi sad od nule. No, izgleda da će to morati obratiti Vijeću ministara da konačno počnu raditi svoj posao jer ono što je Vlada Federacije izgubila a i građani je dragocijeno vrijeme”, kazala je Đapo.

Govoreći o vremenu – kompanija Pfizer je prije 26 dana odgovorila kada je istakla da komunicira jedino sa državom. Bilo je to jasno iz pisma upućenog učesnicima u okviru COVAX mehanizma:

“Pfizer nije uspostavio direktni sporazum o opskrbi s Bosnom i Hercegovinom, budući da su ugovori o snabdijevanju na snazi s UNICEF-om, Pfizer je zatražio da razgovara o ovim tačkama direktno s Bosnom i Hercegovinom.”