Prognoza: Pada li danas najlošije Vijeće ministara BiH?

vijece ministara
Danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH glasanje o inicijativi za smjenu Vijeća ministara koju su podnijeli zastupnici iz Nezavisnog bloka, Naše stranke i Socijaldemokratske partije.


Ove tri stranke imaju 8 zastupnika u PD Parlamenta BiH. 

Osim njih, otvorenu su podršku dosad najavili iz opozicije iz entiteta RS, zastupnici SDS-a, PDP-a, a sasvim je sigurno da će smjenu podržati i zastupnik DNS-a Nenad Nešić, koji vodi vodi otvoreni sukob sa dojučerašnjim partnerom u vlasti Miloradom Dodikom. 

Ovim bi bio osiguran tzv. entitetski kapacitet za smjenu, odnosno jedna trećina zastupnika koji dolaze iz jednog od dva entiteta koji moraju podržati neku odluku da bi ona bila usvojena. 

Iz FBiH se prema dosadašnjim najavama pridružuju i zastupnici Asda, PDA i SBB, a također je izvjesno da bi nekoliko zastupnika iz vladajućih stranaka moglo podržati ovu smjenu, a uz malo dosljednosti, zastupnici DF Željka Komšića će u najgorem slučaju biti suzdržani i neće glasati protiv ovakve inicijative, imajući na umu izjave iz ove stranke i otvoreno nezadovoljstvo (ne)radom ovoga saziva Vijeća ministara. Time bi ova inicijativa bila usvojena i Vijeće ministara BiH, na čelu sa Zoranom Tegeltijom bilo smijenjeno, u Predstavničkom domu. 

U takav scenarij je siguran i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, koji je i prvi pokrenuo ovu cijelu priču o smjeni.

“Kad smo prije mjesec pokrenuli ovu inicijativu, neki su kratkovidi kritičari ocijenili je nerealnom i populističkom. Sada i takvi priznaju da su pogriješili i vjerujem da ćemo uspjeti osigurati većinu u Predstavničkom domu i smijeniti ovo aktuelno, dosad najnesposobnije Vijeće ministara BiH.”- naveo je Šepić. 

A nakon smjene u Predstavničkom domu, na redu je Dom naroda Parlamenta BiH. Tamo su već odnosi drugačiji i tamo suvereno vladaju Dodik i Čović, zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA koja je podržala izbor ključnih delegata iz SNSD-a i HDZ-a, koji tako drže cijelu državu kao taoca. 

Ali, uprkos tome, poruka koju danas pošalje većina zastupnika iz Predstavničkog doma, uspije li u namjeri da smijeni ovo najneučinkovitije Vijeće ministara dosad, natjeraće na promjenu odnosa i u Domu naroda i međunarodnoj zajednici, koja će morati uvažiti glas većine građana koji jednostavno žele promjene nabolje i državu u kojoj će naša mladost rado ostajati i živjeti.