Pronađena crna kutija aviona Ethiopian Airlinesa koji se srušio u nedjelju

Tim istražitelja i spasioca koji radi na slučaja avionske nesreće Ethiopian Airlinesa koja se dogodila u Bishoftu, pronašli su crnu kutiju koja će im pomoći da saznaju šta se događalo u kokpitu neposredno prije nesreće i šta je uzrokovalo.

Teren na kojem se avion srušio je izuzetno nepristupačan, pa prikupljanje ostataka je dosta otežano. Udar aviona napravio je rupu duboku 10 metara i širine 50 metara, a trup se rasuo na široko područje.

Boeing 737-800 MAX srušio se u nedjelju ujutro, šest minuta nakon što je poletio s međunarodnog aerodroma Addis Ababa Bole. Na letu se nalazilo 149 putnika i osam članova posade. Avion je letio ka Nairobiju u Keniji. Svi su poginuli. U Etiopiji je danas proglašen Dan žalosti.

Ethiopian Airlines je pozvao kinesku kompaniju Railway Seventh Group Ltd. koja radi u blizini na projektu, da im pomogne u potrazi jer je teško pristupiti terenu. 

Premijer Etiopije Abiy Ahmed kazao je da će čim sve informacije koje dobije od tehničkih eksperata saopćiti javnosti. U međuvremenu Ethiopian Airlines je obustavio sve letove sa modelom Boeing 737-800 MAX kao mjera opreza.