USK: Ukoliko se ne riješe problemi, prosvjetari najavljuju generalni štrajk

Zaposleni u školstvu u osnovnim i srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu sutra će štrajkom upozorenja skrenuti pažnju na težak položaj i probleme u obrazovanju.

Štrajk upozorenja organiziran će biti u obje smjene i on je u skladu sa odlukama Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja USK.

- Na ovakav vid sindikalne borbe odlučili smo se zbog kašnjenja u primjeni kolektivnog ugovora, zatim kršenja sporazuma u kojem je definirana isplata razlike u plaći za januar te zbog nedonošenja pravilnika o napredovanju za zaposlene u školstvu – kažu u Sindikatu.

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja, kazala je da štrajkom upozorenja žele skrenuti pažnju na hitnost rješavanja nagomilanih problema u školstvu. Ukoliko do petka, 27. aprila, ne dođe do potpisivanja pravilnika o napredovanju uposlenih i ocjenjivanja u školstvu i sporazuma o naknadama iz proteklog perioda, štrajk upozorenja ćemo nastaviti svaki dan u maju. Ovim nije isključena mogućnost ni generalnog štrajka.

Zaposleni u školstvu štrajkom upozorenja pozvat će Vladu USK i nadležno ministarstvo na hitno rješavanje problema u ovoj oblasti.