Protesti u Beču jučer: 20 uhapšenih i preko 300 prijava

bec
Prosvjedi protiv mjera vezanih uz koronavirus u Beču započeli su u subotu mirno i bez većih incidenata. U kasnijim posljepodnevnim satima izbili su prvi neredi. Policija je spriječila otvoreni sukob s protudemonstratorima, a zabilježeni su i napadi na predstavnike medija.


Policija je u subotu navečer objavila da je uhitila 20 osoba i da su izdali više od 300 prijava. Prema podacima izvršne vlasti, nešto više od 10.000 ljudi marširalo je protiv mjera vezanih uz koronavirus. Organizatori tvrde da ih je bilo više od 50 tisuća.

Dok su se protivnici mjera protiv koronavirusa kretali Ringom nosili su transparent “Bez maski kroz grad”. U jednom trenutku na Ringu su se zatekli i protuprosvjednici. Policija je imala pune ruke posla da dvije skupine udalji jednu od druge. Mešutim, u jednom trenutku došlo je i do manjih nereda.

Na samim prosvjedima je viđen i bivši zamjenik kancelara Heinz Christian Strache koji također nije poštivao mjere vezane uz koronavirus te se kretao bez zaštitne maske.

U kasnim večernjim satima bečka policija je objavila rezime jučerašnjih prosvjeda. Tako su izvijestili o 20 uhićenih osoba. Prema policijskom izvješću tri osobe su uhićene radi pružanja otpora policijskim službenicima. Dok se ostalih 17 uhićenja dogodilo zbog nemogućnosti utvrđivanja identiteta ili zbog agresivnog ponašanja.

Uz to, zabilježeno je 14 prijava zbog kaznenih djela i 296 prijava administrativne prirode. Njih 156 odnosilo se na nepoštivanja mjera vezanih uz koronavirus. Policija je izvijestila i da veliki broj građana na prosvjedima nije nosio zaštitne maske, niti su se držali propisane socijalne distance. Izvršna vlast je potvrdila i da zbog taktičkih razloga nije htjela prekidati prosvjede.