Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća Mostara

Mostar
Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća Mostara održat će se danas u 13 sati.

 

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice su verifikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane zakletve, formiranje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća i izbor gradonačelnika.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u prosincu 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest, te HRS s tri vijećnika, dok će Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imati po jednog vijećnika.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

I HDZ BiH i SDA su za sada stava da upravo njihov kandidat treba biti budući gradonačelnik grada na Neretvi. Hoće li to postati dr. Mario Kordić ili dr. Zlatko Guzin ovisit će svakako i o BH bloku koji bi na toj poziciji rado vidio Irmu Baralija koja je kandidat tog bloka za funkciju gradonačelnice.

Do izbora gradonačelnika na današnjoj sjednici vjerojatno neće doći jer nema potvrda o tome da se bilo koji blok dogovorio s onim drugim, odosno da je osigurao potrebna 24 glasa.

Postoji više kalkulacija koje bi takvo što omogućile, a ostaje za vidjeti hoće li i kada do toga doći.