Putin i Erdogan će danas u Teheranu razgovarati o izvozu žitarica iz Ukrajine

.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan održat će danas u Teheranu sastanak na kojem će razgovarati o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Prošle sedmice su iz Kremlja saopćili da će Putin otputovati u Teheran kako bi se sastao sa Erdoganom i iranskim predsjednikom Ebrahim Raisiom u takozvanom Astana formatu razgovora koji su uspostavljeni zbog situacije u Siriji.

"Problem izvoza ukrajinskih žitarica biti će predmetom diskusije sa Erdoganom. Spremni smo da nastavimo raditi na tom tragu," rekao je Putinov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov.

Putin će se također sastati sa vrhovnim liderom Irana ajatolahom Ali Khamenijem tokom ovog putovanja. Odlazak u Iran je prvo Putinovo napuštanje prostora bivšeg Sovjetskog saveza od invazije na Ukrajinu 24. februara.

Prema izvještajima pregovori koji su se vodili između Turske, Ukrajine, Rusije i Ujedinjenih Nacija su doveli jako blizu do potpisivanja dogovora koji bi omogućio transport žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio kako je u principu postignut sporazum između Ukrajine i Rusije koji će omogućiti siguran morski koridor za izvoz žitarica.

Izvor: