Putin poručio Trumpu: Moskva otvorena za dijalog o širokom rasponu tema

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u novogodišnjoj čestitki upućenoj američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poručio da je Moskva spremna na dijalog o "širokom rasponu tema", objavio je Kremlj u nedjelju.

Trump je krajem novembra iznenada otkazao dogovoreni susret s Putinom na marginama samita G20 u Argentini, navodeći kao razlog napetosti zbog ruske vatre na ukrajinske mornaričke brodove i njihove zaplijene.

"Vladimir Putin naglasio je da su odnosi Rusije i SAD-a najvažniji faktor osiguravanja strateške stabilnosti i međunarodne sigurnosti", navodi se u izjavi Kremlja.

"Putin je potvrdio da je Rusija otvorena za dijalog sa SAD-om o brojnim pitanjima na dnevnom redu", dodaje se.

U odvojenoj čestitki sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, Putin je obećao da će Rusija nastaviti pomagati sirijskoj vladi i ljudima "u borbi protiv terorizma, odbrani državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti".

Putin je poslao novogodišnje čestitke i drugim svjetskim vođama, pa tako i britanskoj premijerki Theresi May, japanskom premijeru Shinzu Abeu te kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Putin je poželio "dobrobit i blagostanje Britancima", navode iz Kremlja.

Iz ruske ambasade u Londonu rekli su u petak da su Moskva i London dogovorile povratak dijela osoblja ambasada nakon što su ranije ove godine međusobno protjerali desetke diplomata.

Velika Britanija je protjerala 23 ruska diplomata nakon napada na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer nervnim otrovom u Salisburyiju u martu, za što je London optuživao Kremlj.

Rusija je negirala svaku povezanost s trovanjem i uzvratila slanjem kući jednakog broja britanskih diplomata, prenosi Al Jazeera.

Izvor: