Putin: Protesti u SAD-u su odraz dubokih kriza

putin
Ruski čelnik bio je iznenađen reakcijom guvernera nekih država koji su se oglušili na naredbe Donalda Trumpa.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prvi put je reagovao na masovne proteste u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon smrti Afroamerikanca Gerorgea Floyda tokom policijskog privođenja, ocjenivši da je riječ o odrazu dubokih unutrašnjih kriza.

"Pokušavam vrlo pažljivo da komentarišem ili bolje da ne komentarišem ono što se dešava u SAD-u ili drugim zemljama.

Zapravo, mi to vidimo već duže vrijeme, od dolaska na vlast aktuelnog predsjednika [Donalda Trumpa], kada je očigledno pobijedio na potpuno demokratski način. A pobijeđena strana izmislila je svakakve priče, samo da bi dovela u pitanje njegov legitimitet", rekao je Putin za televiziju Rusija 1.

Stavljanje svog interesa iznad interesa naroda

Ruski lider bio je iznenađen reakcijom guvernera nekih država na Trumpove naredbe, prenosi Tanjug.

"Šta je to demokratija? To je vlast naroda i to je tačno. Ako narod bira vrhovne organe, tada najviši organi vlasti, koji su dobili povjerenje naroda, imaju pravo da grade rad izvršnih organa na takav način koji garantuje interese ogromne većine stanovnika u zemlji. A šta se tamo dešava? Predsjednik govori: 'Treba uraditi tako i tako', a lokalni guverneri mu kažu da se nosi", prokomentarisao je Putin.

Kako prenosi TASS, Putin je ocijenio da je ključni problem političkog sistema u SAD-u to što stranke stavaljaju svoj interes iznad interesa naroda.