Radončić: Džaferović otvorio vrata još većem migrantskom parkingu u BiH

Radončić
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, uputio je saopćenje za javnost povodom posljednjih izjava Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

- Povodom najnovije tvrdnje člana Predsjedništva BiH, gospodina Šefika Džaferovića u vezi s njegovim izvinjenjem pakistanskom ambasadoru, u kojem se poziva na to da on favorizira jedino Ustav, zakon i interese BiH, želim javno konstatirati sljedeće:

Po kojem se to zakonu BiH više hiljada stranih državljana potpuno nepoznatog identiteta može slobodno kretati po cijeloj državi, nositi hladno oružje, sukobljavati se sa policijskim službenicima, uznemiravati i pljačkati lokalno stanovništvo i čak počiniti više od hiljadu krivičnih djela, kakav je slučaj u Krajini, a da nikome ne odgovara?

Neosporna je činjenica da gospodin Džaferović i ja imamo potpuno suprotan odnos prema hiljadama ilegalnih ekonomskih migranata iz Pakistana i drugih afroazijskih zemalja i posljedicama koje to može imati po BiH.

Moj plan da ilegalni ekonomski migranti moraju sukcesivno, vrlo planirano i trajno otići iz BiH na način dobrovoljnog odlaska i povratka u zemlju porijekla, očito nije prihvaćen od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, gospodina Džaferovića i dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH Bisere Turković. Oni su dali javnu podršku, za Ministarstvo sigurnosti BiH i Službu za poslove sa strancima nekooperativnom ambasadoru Pakistana.

U svakoj evropskoj ili zapadnoj zemlji ambasador, koji uporno odbija da državi u kojoj je akreditiran pruži pomoć u identifikaciji ilegalnih migranata iz njegove zemlje, bio bi hitno pozvan na konsultacije u Ministarstvo vanjskih poslova ili čak kod predsjednika države. Naravno, bilo bi mu saopćeno da njegova država mora sarađivati sa sigurnosnim strukturama zemlje domaćina.

Međutim, u ovom slučaju postupilo se potpuno suprotno.

Zbog toga ponavljam da je gospodin Šefik Džaferović u startu oborio plan početka povratka ilegalnih ekonomskih migranata u njihove zemlje, jer države EU ne žele da ih prime.

Svojim jučerašnjim saopćenjima on je ohrabrio ilegalne ekonomske migrante da ne poštuju domaću policiju i Službu za poslove sa strancima i dodatno je otvorio vrata njihovom novom nekontroliranom dolasku u BiH.

Zato molim građane koje na bilo koji način uznemirava problem ilegalnih ekonomskih migranta, neka znaju da su to politika i izbor gospodina Šefika Džaferovića, a ne Fahrudina Radončića - navodi se u saopćenju.