Raif Dizdarević objavio knjigu o historijskom "ne" Staljinu

U povodu 70. godišnjice velikog historijskog događaja, Rezolucije Informbiroa, Udruženje za modernu historiju Sarajevo objavilo je knjigu nekadašnjeg visokog zvaničnika socijalističke BiH i SFRJ Raifa Dizdarevića.

U povodu 70. godišnjice velikog historijskog događaja, Rezolucije Informbiroa, Udruženje za modernu historiju Sarajevo objavilo je knjigu nekadašnjeg visokog zvaničnika socijalističke BiH i SFRJ Raifa Dizdarevića "Sudbonosni podvig Jugoslavije podsjećanja na istorijsko NE staljinizmu događaj koji je opredijelio budućnost Jugoslavije".

Predsjednik Udruženja prof. dr. Husnija Kamberović navodi da se knjiga bavi kontinuitetom odnosa Jugoslavije i Sovjetskog Saveza od izbijanja sukoba 1948. do Deklaracije o međusobnim i međunarodnim odnosima 1988. godine, koja je faktički označila potvrdu jugoslavenskih principa zbog kojih je Jugoslavija 1948. i krenula u odvajanje od sovjetskoga utjecaja: neovisnost, suverenitet, ravnopravnost, integritet, nemiješanje u unutrašnje stvari i poštovanje različitih puteva izgradnje društvenih odnosa.

"Ovom knjigom Raif Dizdarević pokazuje da se jugoslavensko-sovjetski konflikt nije završio Staljinovom smrću 1953. godine, niti Beogradskom deklaracijom 1955. nego faktički tek 1988. kada je sovjetska strana definitivno priznala principe Beogradske daklaracije" rekao je on.

Po njegovim riječima, vrijednost knjige je višestruka. U njoj Dizdarević na temelju literature i vlastitih bilješki i sjećanja pokazuje svu kompleksnost jugoslavensko-sovjetskih odnosa od 1948. do 1988. godine, pokušaje SSSR-a da se Jugoslavija u tom razdoblju uvuče u istočni blok, ali i jugoslavensku odlučnost da brani vlastiti put razvoja. Na kraju autor iznosi tezu koja je bila primjetna 1980-ih godina: sovjetsko-jugoslavenski konflikt je umjesto jugoslavenskog probližavanja Savjetskom Savezu završio približavanjem Sovjetskog Saveza Jugoslaviji.

"Ovo je, inače, deseta po redu knjiga koju u kratkom roku objavljuje Udruženje za modernu historiju. Nakon jako uspješnog History Festa, koji je nedavno završen u Sarajevu i na kojem se okupilo oko 70 utjecajnih historičara iz svijeta, ovom knjigom i svojim cjelokupnim izdavaštvom i angažmanom Udruženje se sve više nameće kao važna i referentna tačka u razvoju historiografije u Bosni i Hercegovini", kazao je prof. Kamberović.

Autor u knjizi naglašava da iako SSSR i Jugoslavija više ne postoje, historijske vrijednosti ovog događaja se ne mogu izbrisati iz sjećanja. On odbacuje tezu da se ovdje radilo samo o sukobu dvije historijske ličnosti, Staljina i Tita, već da je u pitanju bio sukob čiji su korijeni bili mnogo dublji - i sadržajno i vremenski dugotrajni.

Raif Dizdarević je danas 92-godišnjak. Potiče iz poznate fojničke antifašističke porodice iz koje su sedmorica braće učestvovala u antifašističkoj borbi, a trojica su u toj borbi izgubili živote. U socijalističkoj eri Dizdarević je obavljao niz važnih funkcija na nivou BiH i SFRJ, uključujući dužnosti saveznog sekretara za vanjske poslove i člana Predsjedništva SFRJ.