Razija Mujanović bez dlake na jeziku: Govorili su 'Šta će Raza', Čolanu sam sasula sve u lice

.
Legendarna bh. košarkašica Razija Mujanović dala je opširan intervju za hrvatski Index u kojim se dotakla raznih tema među kojima su aktuelni i bivši problemi u KSBiH, njena neslaganja sa nekadašnjim sekretarom Saveza Amerom Čolanom, a otkrila je i ko je godinama opstruirao njen ulazak u KSBiH.

Popularna Raza zadnjih godina s velikim uspjehom obnaša funkciju tim menadžera ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine u kojoj je ostavila neizbrisiv trag.

Kao igračica je sa bh. selekcijom osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Francuskoj 1993. godine, a kao jedna od pomoćnih trenerica bila je dio tima koji je osvojio sjajno peto mjesto na Evropskom prvenstvu prije dvije godine.

Između ostalog, u razgovoru za Index govorila je o igračicama srpske nacionalnosti koje su se ratne 1993. godine odlučile igrati za BiH.

"Tako su se opredijelile i za njih je BiH bila jedina domovina. Puno veći problem nam je radila Hrvatska s mlađim igračicama. Te su cure, kad je počeo rat, došle igrati u Hrvatsku, možda nisu bile na nekom posebnom nivou, ali sigurno bi nam dobro došle.

Sa samo devet igračica smo bile na tim Mediteranskim igrama. Te su cure prošle s nama pripreme, no pred sam polazak u Francusku hrvatski klubovi u kojima su igrale i koji su im dali pasoše, a svi dobro znamo kako su se tada dijelili pasoši, ucijenili su ih da neće moći igrati za klub ako nastupe za BiH.

Te cure su bile isprepadane, došle su do mene i pitale su me šta će napraviti. Te cure u tom trenutku nisu imale kvalitetu za igranje u inostranstvu i jasno mi je bilo da im je u pitanju egzistencija. Rekla sam im da se slobodno vrate u svoje klubove i da će se jednom, kad-tad, sve iskristalisati.

Rekla sam im da će prvenstvo završiti, ali gdje će se onda moći vratiti. U Bosni je trajao rat, ne bi imale gdje otići, ne bi imale za hljeb. Zato smo pustili nekoliko cura da se vrate u Hrvatsku", rekla je Mujanović.

Na pitanje o tome da li smatra da su neki ljudi godinama opstruirali njen ulazak u KSBIH Razija odgovara potvrdno.

"Da i reći ću vam zašto to mislim. U pitanju je klasični problem Bosne i čitave regije. Što je neko uspješniji, ove neznalice se plaše našeg znanja. Jednostavno se plaše naših veličina, a ne znaju da smo mi skromni ljudi. Mi smo materijalno osigurani, u životu smo kroz karijere stekli nešto i za razliku od takvih ljudi, mi u Savez ne ulazimo zbog novca.

Ideja kojom sam se vodila kad sam pokušala ući u Savez bila je pomoći jer sam smatrala da je to moj dug prema sportu koji mi je dao sve u životu. ''Gdje će Raza? Šta će ona?'' To su govorili. Kao da ja nemam šta dati. Svakakve laži su širili o meni, pričali su da tražim puno novca.

Ja da tražim novac od Saveza koji se raspada, koji je u dugovima? Smiješno. Željela sam pomoći jer ja to volim, košarka je moj život. Dok sam igrala, sve je bilo na meni, nisam imala vremena razmišljati o nekim širim stvarima. Sad napokon uživam i želim napraviti nešto za žensku košarku u BiH", pojašnjava Mujanović.

Govorila je i o poznatom sukobu sa bivšim generalnim sekretarom KSBiH Amerom Čolanom koji je nakon niza skandala udaljen sa ove funkcije.

"Kad sam se prihvatila ovog posla, saradnja je bila korektna. Ja sam uvijek za dogovor i tražila sam disciplinu. Ekipu sam držala pod kontrolom i napravili smo fantastičan rezultat, peto mjesto na EP-u.

Tada je sve izgledalo u najboljem redu. No, prošle godine se umiješao u ekipu i razmontirao mi je sve što sam gradila tri godine.

Izvor: