Ideje Nezavisnog bloka nude pozitivne promjene u BiH

Legenda europske košarke četiri je puta proglašena najboljom košarkašicom na kontinentu, isto toliko puta je osvojila klupskih naslova prvaka Europe. Sa reprezentacijom bivše države bila je "srebrna" na Olimpijadi u Seulu i jednako sjajna na EP. S reprezentacijom BiH, u ratu, osvojila je zlato na Mediteranskim igrama. Jedna je od malobrojnih žena koja je dobila mjesto u Kući slavnih FIBA. Dugo je nema na košarkaškim terenima, rijetko se pojavljuje i u javnosti, a u nastavku donosimo ekskluzivan intervju sa najboljom bh. košarkašicom svih vremena, Razijom Mujanović.

U septembru 2017. godine ste primljeni u FIBA-inu Kuću slavnih. Zajedno sa Vama su u Kuću slavnih primljeni i Shaquille O'Neal, Toni Kukoč, Mickey Berkowitz, Valdis Valters, Peri Cameron i Dušan Ivković. Možete li nam reči kakav je osjećaj bio kada ste pozvani u Kuću slavnih?

- "Naravno da mi je bila izuzetna čast i zadovoljstvo naći se u Kući slavnih sa istinskim košarkaškim legendama, pogotovo te godine što sam ja jedina žena među tim muškarcima. Inače je ženama daleko teže ući u Kuću slavnih. Vrlo emotivno sam tu vijest primila. Nakon mnogo godina od mog aktivnog bavljenja košarkom nešto se pozitivno, u sportskom smislu, dogodilo."

Vraćajući se u neke Vaše početke u košarci, da li ste ikad razmišljali da ćete doći do Kuće slavnih? Drugim riječima, šta Vas je motiviralo sve one godine kada ste igrali košarku da budete najbolja?

- "Do tog momenta nisam ni razmišljala da ću dostići taj vrh, ali jednostavno kada sam se počela baviti košarkom, iz godine u godinu ljubav za košarkom je bila sve jača, a samim tim i želja za postizanjem vrhunskih rezultata. Kako za klupski tim, tako i za nacionalni."

Image

Igrali ste za velike klubove u nekoliko zemalja širom svijeta. Koji klub je na Vas ostavio najviše traga i sa kojim klubom ste, po Vašem mišljenju, najviše napredovali?

- "To je, naravno, klub u kojem sam počela se baviti košarkom, tj. Jedinstvo Aida iz Tuzle i naravno da je taj klub ostavio najviše traga na mene jer sam tu napravila svoje prve košarkaške korake i prve značajne uspjehe."

Više ne igrate košarku, ali Vaš talenat i iskustvo mogu uveliko pomoći novim naraštajima. Razmišljate li o trenerskoj karijeri i jeste li imali takvih ponuda?

- "O trenerskoj karijeri nisam razmišljala jer smatram da bih bila prezahtjevan trener, a ove nove generacije nemaju baš toliku volju za odricanje i zalaganje kao što su to imale prethodne generacije. I ako bih imala trenersku ponudu, ne bih je prihvatila već bih se fokusirala na pronalasku novih talenata."

Kako gledate na trenutno stanje u BiH košarci? KSBiH je u nekoj vrsti krize, ako smijem tako reći. U čemu je problem i kako Vi gledate na to?

- "Mislim da stručni ljudi nisu uključeni u košarku u BiH, a jedino struka može donijeti pozitivne promjene koje se mogu odraziti na bolje rezultate kako košarkaških timova u BiH, tako i nacionalnog tima na međunarodnoj sceni."

Image

Od prije nekih godinu dana ste se aktivno uključili u politiku kroz ideju Nezavisnog bloka. Otkud taj potez? Šta Vas je navelo da se politički aktivirate?

- "Kada se formirao Nezavisni blok, ideje Nezavisnog bloka su mi se svidjele i privukle me. Vidjela sam da nudi pozitivne promjene u pristupu i načinu djelovanja. Nezavisni blok mi je pružio priliku da dam svoj doprinos u onome što najbolje znam i što najviše volim, a to je košarka i sport općenito. Nadam se da ću imati priliku da kroz svoje političko djelovanje napravim pozitivne promjene u našem odnosu prema sportu općenito. Da bi se trenutna situacija i odnos prema sportu u našoj državi promijenio, neophodno je da se sportisti aktivno uključe i daju svoj stručni doprinos. Zakon o sportu mora biti dodatno unaprijeđen određenim izmjenama i dopunama, kako bi doprinijeli daljem razvoju sporta u BiH."

Ono što vjerovatno mnoge interesuje, zašto baš NB? Da li Vam je neka druga politička opcija nudila neku poziciju?

- "Imala sam i drugih ponuda, ali volim da gradim stvari od samog početka. Zato mi se ideja NB-a svidjela i mislim da mogu mnogo doprinijeti u izgradnji politike NB kada je riječ o sportu i kulturi samim svojim angažovanjem i aktivnim sudjelovanjem u izvršnim organima Stranke."