Razvoj privrede i postojeći problemi u općinama USK

privreda

Razvoj privrede i velike probleme lokalnim zajednicama stvara primjena postojećeg zakona o građenju. Iz tih razloga kantonalno ministarstvo građenja i prostornog uređenja pokrenulo je aktivnosti na izmjeni i dopuni ovog zakona ali i donošenju novog zakona o legalizaciji. U izradi što kvalitetnijih dokumenata bit će uključene sve općine i gradovi USK. 

Za sada su oni svi u formi pred nacrta ali ministarstvo uvjerljivo priča da će oni biti doneseni do kraja ove godine. 

Ministar građenja i prostornog uređenja USK Adnan Alagić, izjavljuje da naš narod se iseljava iz krajeva USK pretežno zbog problema sa kasno dobivenim dokumentima za legalnu izgradnju novih objekata na vlastitom zemljištu. Lokalne zajednice podržavaju izmjene postojećeg zakonskog rješenja. 

Također kaže kako imaju razne probleme sa dokazivanjem vlasništva zemljišta koje je potrebno za izdavanje građevinske dozvole. 

Po planu i programu u narednom periodu će biti organizovane radne posjete svim lokalnim zajednicama, kako bi se sagledala sva potreba gradova i općina. Trenutno je sve u fazi nacrta ali ministar vjeruje da bi njihovo donošenje trebalo biti gotovo do kraja ove godine.