Redovna i vanredna sjednica: Prvo smjena Puzigaće, pa glasanje o Zakonu o izbornim jedinicima?

Stranke koje su pokrenule izglasavanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u FBiH, SDA, SBB, SDP i DF, radi riješavanja presude "Božo Ljubić", odlučne su u namjeri da ovo pitanje završe već danas.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u klubovima ovih stranaka na današnjoj redovnoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta zakazanoj za 11 sati, po zahtjevu Kluba Srba trebala bi se naći smjena dopredsjedavajućeg Drage Puzigaće (SNSD).

On je prošle sedmice, zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

U istom zahtjevu zatraženo je i imenovanje novog dopredsjedavajućeg, a špekulira se da bi to mogla biti Vesna Saradžić (SDP).

Tek nakon smjene Puzigaće, prema planu stranaka, stvorit će se pretpostavke da se ovaj zakon ne obori već na samoj sjednici na kojoj se o njemu bude glasalo. Naime, kako nam je rečeno, plan je da se vanredna sjednica na kojoj bi se trebalo glasati o ovom zakonu, sazove već danas, i to odmah nakon redovne. 

Još je, međutim, upitno da li će se ovaj plan realizirati, s obzirom na činjenicu da se na dnevnom redu redovne sjednice nalazi Prijedlog zakona o demobiliziranim borcima i članovima njihovih porodica te da se očekuje burna rasprava po ovom zakonskom prijedlogu.

Burno bi moglo biti i ispred zgrade Parlamenta FBiH u centru Sarajeva gdje se očekuje dolazak veći broj boraca. Zbog te činjenice policija je još sinoć ogradila ovaj prostor, te se očekuje i veće prisustvo policijskih snaga.

Također, u formi prijedloga na dnevnom redu redovne sjednice nalazi se zakon o mirnom rješavanju radnih sporova i izmjene i dopune Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH.

Delegati bi se trebali očitovati o nacrtima zakonskih rješenja u vezi s lovstvom, zaštite prijavitelja korupcije, deviznog poslovanja, privrednih društava, registracije poslovnih subjekata u Federaciji, zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, slobodnim zonama i elektronskom potpisu.