Reisu-l-ulema u Sjeverinu: Nasilnici i zlikovci trebaju biti osuđeni, prezreni i odbačeni

obilježavanje godišnjice
Ovo nam je zajednički prostor, zajednička voda i zrak, kazao je reisu-l-ulema.

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je izjavio da nasilnici i zlikovci na ovome svijetu treba da budu proganjani i sankcionirani i javno osuđeni, prezreni i odbačeni, a ne slavljeni i veličani, kao što je to sada.

Reisu-l-ulema je u Sjeverinu prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina nad putnicima otetim iz autobusa Rudo - Priboj i ubijenim u blizini Višegrada, te je predvodio kolektivnu dženazu-namaz.

Nimalo ne sumnjamo u to da će i počinioci zločina na koji se danas ovdje podsjećamo na Sudnjem danu biti izvedeni na Sud i biti pitani zašto su to učinili. I da se neće moći opravdati. Kur'an ubistvo nevine osobe svrstava u najveće grijehe, što znači da je i kazna za to zlodjelo bolnija od drugih - kazao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je da su "zločinci i nasilnici najgora vrsta ljudi, a ljudski život svetinja, najljepši izraz Allahova stvaranja i ko se usudi igrati se s tim ukrasom morat će žestoko odgovarati".

 

Dijeljenje tuge

Mi vjerujemo da je ubistvo samo jednog ljudskog bića jednako ubistvu svih ljudi. Ili, obrnuto, jedan ljudski život vrijedan je kao život cijelog čovječanstva. Zato, ubijeđeni smo u to, Allah Svevišnji će nagraditi onoga ko spasi jedan nevini ljudski život nagradom kao da je spasio cijelo čovječanstvo. A i kaznit će onoga koji je oduzeo jedan nevini ljudski život kao da je oduzeo živote svim ljudima na svijetu - istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ukazao na važnost sjećanja na nevino ubijene i iskazivanja poštovanja njima, te saosjećanja njihovim bližnjim.

Zajedno smo danas u tužnoj prilici. U našim srcima teče neprekinuta bol u dugih 30 godina sjećanja na zločin, kada su zločinci na silu odveli i svirepo pobili 19 naših braće i sestara. Nisu ih ubili zbog nekog zločina koji su počinili prema drugim ljudima ili drugim stvorenjima. Ubili su ih iz obijesti, mržnje i hira, zato što su bili muslimani, to je sav njihov "grijeh". Nismo danas ovdje da bismo nekog proklinjali. Ovdje smo da se sjetimo nevino svojih šehida. Ovdje smo i zbog njihovih bližnjih, da s njima podijelimo tugu i kažemo im da nisu sami u svojoj tuzi i boli - poručio je, između ostalog reisu-l-ulema.

 

Jedni drugima iskušenje

Dodao je da su obilježavanja shvaćnja i radi onih koji su mogli spriječiti zločine, a nisu, "s nadom da će i oni iz ovoga izvući pouku i zareći se: Neka se nikada više ne počini zlo slično ovome".

Tako ćemo moći živjeti neopterećeno i graditi dobre međusobne odnose; i sretniju budućnost. Bog Dragi nas je ovdje nastanio jedne pored drugih. Zašto, to samo On zna. Ovo nam je zajednički prostor, zajednička voda i zrak. Na nama je da učinimo i da nam ovdje bude lijepo, ugodno, i da naše odnose prožima uvažavanje. I da nikom ne bude tijesno. Iskušenje smo jedni drugima. Bog Dragi nas neće pitati za ljude koje nismo poznavali i s kojima nismo bili ni u kakvom odnosu, ali će nas pitati za naš odnos prema onima s kojima smo komunicirali, s kojima smo trebali komunicirati, s kojima smo sarađivali i s kojima smo živjeli. To bismo trebali svakog dana imati na umu - poručio je u Sjeverinu reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.