Rekordna godina po broju masovnih ubistava u SAD-u

Ove godine je zabilježen 41 napad u kojem je ubijeno 211 osoba, no mnogi napadi nisu zabilježeni.

Sjedinjene Američke Države zabilježile su tokom 2019. godine više masovnih ubistava nego ikada prije, te je ova godina po toj neslavnoj statistici zapisana kao rekordna, prenosi agencija Hina,prenosi Aljazeera Balkans.

Prema podacima koje su prikupili agencija Associated Press (AP),  list i univerzitet Northeastern, ove je godine zabilježen 41 napad u kojima je živote izgubilo 211 osoba.

Dodaje se kako se masovno ubistvo definira kao ubistvo četvero ili više ljudi u istom slučaju, ne uključujući počinitelja.

U 33 od 41 napada koristilo se vatreno oružje, a Kalifornija je imala najveći broj masovnih ubistava po državi, njih osam.

No, iako je 2019. zabilježen najveći broj takvih incidenata, najveći broj žrtava je zabilježen 2017. godine Te je  godine u masovnim ubistvima stradalo 244 ljudi, a 2017. godine je zabilježena i najsmrtonosnija masovna pucnjava u američkoj historiji kada je na festivalu u Las Vegasu vatrenim oružjem pobijeno 59 ljudi.
Mnoga prođu bez medijske pažnje

Broj masovnih ubistava u SAD je porastao iako se sveukupni broj ubistava smanjio, kazao je kriminolog i profesor na državnom sveučilištu u Minnesoti James Densley.

Mnoga masovna ubistva ni ne dospiju u medije jer se radi o porodičnim svađama, sukobima bandi ili nasilju povezanom s drogom te se ne tiču šire javnosti.

„Ovo je, čini se, doba masovnih pucnjava“, kazao je Densley.

U augustu ove godine, nakon masovnih pucnjava u Daytonu, Ohiju i El Pasu u Teksasu, predsjednik SAD Donald Trump je najavio „ozbiljne razgovore“ kongresmena o provjerama vlasnika vatrenog oružja.

Tome se protivi vrlo utjecajna Nacionalna asocijacija za vatreno oružje (NRA) te je Trump naposljetku kazao kako „već postoje vrlo jake mjere provjere“, a kako su masovne pucnjave i „problem vezan uz mentalno zdravlje“.