Rijeka Una danas slavi svoj dan, pogledajte nevjerovatne fotografije smaragdne ljepotice

Rijeku Unu ne treba čuvati od ljudi, već učiti ljude da čuvaju Unu, rekao je davno Bišćanin Boško Marjanović, osnivač Ekološkog udruženja „Unski smaragdi“.

Kultura čuvanja

Povodom 17. maja, kada se obilježava Dan rijeke Une, razgovarali smo s Mejasom Dupanović, počasnom predsjednicom „Unskih smaragda“, udruženja koje je za 34 godine postojanja preraslo u Društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une, prenosi Avaz.

Dupanović, iako posljednje dvije godine živi u Sarajevu, srcem i dušom je u rodnom Bihaću, uz smaragdnu ljepoticu.

- Datum osnivanja Društva je Dan rijeke Une. Marjanović ga je osnovao radi širenja ekološke filozofije među najmlađima. Starije generacije odrasle uz Unu su živjele tu filozofiju, ali shvatili smo da je za svijetlu budućnost rijeke važno da djeca od vrtićkog uzrasta uče o njenom značaju i kako da je očuvaju – objašnjava Dupanović.

Dodaje da Društvo organizira ekološke radionice, kvizove, eko-raftinge, sportska takmičenja, akcije čišćenja, literarne i likovne konkurse o temama rijeke Une i ekologije...

- Jedna od najdražih i najslađih aktivnosti meni lično je radionica „Mali slikari pored Une“. Mališani iz svih gradskih vrtića izađu na obalu Une sa štafelajima i slikaju, najčešće u akvarelu, kako je oni vide. Tako nastaju divna djela, ali i djeca stječu osjećaj vrijednosti naše ljepotice – kaže Dupanović.

Dodaje da Društvo ne djeluje samo edukativno, već su i aktivni u odbrani rijeke i njenih obala od konkretnih opasnosti.

Dodjela koncesije

- Od devedesetih godina traje naša borba protiv izgradnje hidrocentrala na rijeci Uni. Najmanje četiri puta smo spriječili da se provedu projekti za koje su već bili napravljeni planovi. Čak smo jednom Gradsko vijeće Bihaća natjerali da povuče odluku o dodjeli koncesija za izgradnju mini hidrocentrala. To je vječita borba, koja nam je znatno olakšana formiranjem Nacionalnog parka. Kolika je sprega Društva i NP govori i podatak da sad imaju istog predsjednika Amarilda Mulića – navodi Dupanović.

Pooštriti kazne  

Dupanović ističe da je zadovoljna očuvanjem rijeke Une ukoliko se poredi s nekim drugim rijekama u BiH.

- Država treba više učestvovati u očuvanju okoliša, nisu ugrožene samo rijeke već sva izletišta, planine. Treba pooštriti kontrole i povećati kazne za nedozvoljeno bacanje smeća i, naravno, stalno educirati – kaže Dupanović.