Rješenje za pacijente u USK: SMS porukama do termina kod ljekara

.

Sve brojnije pritužbe pacijenata iz Krajine čuli su iz CCI-ja i uprave Kantonalne bolnice u Bihaću

Nedavno su se u Oslobođenju iz Udruženja penzionera Bihaća požalili kako čekaju i po tri mjeseca na ljekarske termine. Nedugo potom Kantonalna bolnica u Bihaću “Dr. Irfan Ljubijankić” pokrenula je uvođenje elektronskih lista čekanja, kojima će poboljšati pristup informacijama i olakšati rad zdravstvenim radnicima.

Projekat rade uz pomoć Centra civilnih inicijativa iz Sarajeva, koji će im obezbijediti server i adekvatne programe sa uspostavu elektronskih lista čekanja.

"Ima sistem, tačno se zna kako će se odvijati zakazivanje termina, a program, zahvaljujući CCI-ju, mi nećemo morati kupovati. Imamo sve pripremljeno da nam se to instalira, posebno na radiologiji, gdje smo imali najveći problem pri zakazivanju termina", kaže nam direktor bolnice u Bihaću doktor Hajrudin Havić.

Prilikom potpisivanja sporazuma za provođenje ovog projekta, Asmir Ćilimković, predstavnik CCI-ja, naglasio je da će uvođenjem odgovarajućeg softvera omogućiti pacijentima praćenje statusa njihovog termina putem SMS poruka, te elektronski dostaviti traženu dokumentaciju.

Na upite naših čitalaca, direktor Havić nam je potvrdio da će sistem važiti za pacijente iz svih osam općina u kantonu, a ne samo za one iz Bihaća.

- Niko ne smije biti izostavljen, mi smo kantonalna bolnica i za nas su jednaki svi pacijenti, kako onaj u Bihaću, tako i u Sanskom Mostu, svugdje. Ako bi neko bio izostavljen, onda ne bismo bili ni zainteresovani za takav sistem, naglasio je direktor Havić.

U naredni mjesec očekuje se da će se ovim projektom unaprijediti transparentnost i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, smanjiti vrijeme čekanja, te spriječiti mogućnosti korupcije u procesu zakazivanja pregleda i terapija.