Saga oko smjene direktora RTVUSK se nastavlja: Premijer Rošić zaprijetio novinarki RTVUSK, član novog Nezavisnog odbora potvrdio imenovanje? (VIDEO)

U septembru prošle godine RTV USK postala je žrtva političke trgovine. Pao je tada izvještaj o radu ove medijske kuće, a Televizija je postala politički plijen Demokratske Fronte, piše rtvusk.ba.

U septembru prošle godine RTV USK postala je žrtva političke trgovine. Pao je tada izvještaj o radu ove medijske kuće, a Televizija je postala politički plijen Demokratske Fronte, piše rtvusk.ba.

Zastupnik u Skupštini USK Edin Bašagić kaže između ostalog kako je SDA zadovoljna radom svog direktora, kao i to da je politički koncept ove većine, zbog političkih dogovora trebao jedan dodatni impuls u radu i tako se i glasalo.

Navode da se radi o političkoj igri, kako je i sam Bašagić potvrdio, negirao je tada premijer Kantona Husein Rošić, kazavši da su to špekulacije i da je RTV neovisna, te će takva i ostati, a koju čini profesionalnost u radu i vođenju, nastavlja rtvusk.ba u svom prilogu.

A da to nisu bile špekulacije i da se želi ići u proces smjene trenutnog rukovodstva, pokazalo se u narednim mjesecima nizom nezakonitih radnji zakonodavne i izvršne vlasti Kantona. Prvobitno je predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić omogućio izabranoj Skupštini Unsko-sanskih novina da se nelegalno konstituišu kao skupština Televizije, u prostorijama Skupštine Kantona i to sa jednim članom manje.

Obrazlažući ovaj propust kao štamparsku grešku, koju brzo ispravljaju objavom u Službenom glasniku i to onda kada smo ih mi na to upozorili, ovih dana prave novu aferu. Pomogao im je ovog puta Husein Rošić, premijer USK. Nelegalno izabrani članovi Skuštine RTV Emil Šehić i Mirela Karabegović, u prostorijama Vlade dali su sebi za pravo, da kao takvi zanemare činjenično stanje i mimo zakona neformalnu grupu u sastavu Mahmut Alagić, Mirnes Alagić i Senahid Nuhanović, proglase članovima Nadzornog odbora naše medijske kuće.

Da li je u prostorijama Vlade formirana neformalna grupa koja će preuzeti upravljanje Televizijom, pitali smo i premijera Rošića. Premijer je danas između ostalog kazao kako ne zna za to, te kako je od direktora RTV USK dobio dopis sa čijim sadržajem se tek upoznaje.

S druge strane da je nazdorni odbor formiran, koji je podsjećamo nezakonit, potvrdili su nam i njegovi članovi, barem jedan od njih do kojeg smo danas uspjeli doći. Mirnes Alagić, jedan od članova novoimenovanog Nadzornog odbora nije želio komentirati, niti odgovarati na pitanje naše novinarke, te je uputio prema predsjedniku odbora.

I dok se ignorišu zakoni, novinarima koji na to ukazuju prijeti se tužbama, a politika u međuvremenu duplira radna mjesta. Sve će to u narednim danima biti teme koje će pratiti uvijek budno oko naše kamere.

U razgovoru, na veoma neodmjeren način, a na kraju sa prijetnjom novinarki RTVUSK, premijer Rošić je negirao formiranje novog Nadzornog odbora, međutim, odmah nakon toga Rošića je demantirao Alagić kazavši da se novinarski tim obrati predsjedniku novimenovanog Nadzornog odbora. Opširnije pogledajte u VIDEO prilogu kolega RTVUSK: