RS odbijanjem NATO-a ugrožava mir u BiH, Balkanu i Evropi

Bosna i Hercegovina trebala bi iskoristiti politiku otvorenih vrata NATO-a dok još za to ima šansu i što je moguće prije aktivirati Akcioni plan za članstvo (MAP), kaže direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

U razgovoru za Vijesti.ba Hadžović je prokomentarisao poruke koje je tokom jučerašnje posjete našoj zemlji uputio komandant Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo.

Između ostalog, Foggo je poručio da BiH ima ključnu ulogu za evropski mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, da je neaktivacija MAP-a rizik, ali i da ne vidi razloge zašto RS ne želi da BiH postane članica NATO-a, jer se radi o savezu koji štiti države članice, sprječava nasilje i prevashodno izvodi odbrambene, a ne ofanzivne operacije.

- Vidio sam da je RS mijenjala svoje mišljenje u vezi MAP-a u proteklim godinama, kada su bili za MAP i NATO, a sada je na stolu prvi Godišnji nacionalni program koji govori o tome kako želite da izgledaju vaše Oružane snage - rekao je Foggo.

Hadžović ističe kako je opravdano Foggoovo razočaranje nekonzistentnim stavom manjeg bh. entiteta, jer NATO prvenstveno nudi mir, sigurnost i stabilnost.

Istovremeno, navodi naš sagovornik, RS odbijanjem bh. članstva u NATO-u radi protiv mira i sigurnosti kako u samoj BiH, tako i na Balkanu, ali i u cijeloj Evropi.

- Trenutni politički reprezenti RS-a, koji se rukovode Rezolucijom o vojnoj neutralnosti, usvojenoj u NSRS 2017. godine, ugrožavaju principe mira i sigurnosti - ističe Hadžović.

Image

Od iznimnog su značaja, kaže, Foggoove poruke da će NATO i dalje ostati posvećen nastojanju BiH da aktivira MAP, uprkos činjenici da već devet godina šaljemo negativnu sliku neispunjavanjem tog tehničkog uslova koji nam je 2010. godine odobren u Talinu.

- U decembru prošle godine pružena nam je još jedna šansa da aktiviramo MAP i samim tim ubrzamo svoj put ka NATO-u. Nažalost, BiH ne koristi tu politiku otvorenih vrata NATO-a, a veliko je pitanje do kada će ona ostati otvorena. Niko sa sigurnošću ne može garantovati kakva će politika NATO-a biti u budućnosti, s obzirom na to da se na globalnom planu svakodnevno dešavaju neke promjene, koje se svakako reflektuju i na sam NATO. A zemlja koja pretenduje da se priključi tom savezu samo gubi vrijeme unutrašnjim krizama koje se jedino obijaju o glavu građanima - istakao je Hadžović.

Besmisleni su, nastavlja naš sagovornik, stavovi političkih predstavnika RS-a da u pogledu NATO integracija prate vojnu neutralnost Srbije.

- Srbija je odlučila da bude vojno neutralna 2007. kada se nalazila pod vodstvom Koštunice, i to je bio politički manifest tadašnje vladajuće strukture. Međutim, moramo reći da Srbija svoju vojnu neutralnost opravdava maksimalnim ulaganjem u svoje odbrambene strukture kako bi se od prijetnji mogla zaštititi samostalno. S druge strane, BiH apsolutno ne slijedi taj princip, jer ne ulaže u zaštitu svojih granica, niti s ovakvim budžetom, koji je već desetak godina na istom nivou, može modernizovati svoje Oružane snage - rekao je Hadžović.

Budžet Ministarstva odbrane Srbije, pojašnjava, iznosi oko 900 miliona eura i za dvije godine skoro je udvostručen, dok je budžet Ministarstva odbrane BiH čak tri puta manji.

- A i kad pogledate mapu - ja zaista ne znam koliko je vojna neutralnost realna i u geopolitičkom i u geostrateškom smislu, jer i BiH i Srbija priključenjem Makedonije u NATO ostaju poput ostrva i u potpunosti će postati okružene članicama tog saveza - napominje Hadžović.

Stoga je vojna neutralnost i BiH i Srbije besmislena, dodaje, pošto nijedna od članica NATO-a po BiH i Srbiju ne predstavlja opasnost, s obzirom na to da se djelovanje NATO-a zasniva na defanzivnim, a ne ofanzivnim operacijama, kao što je jučer rekao admiral Foggo.

- NATO bi nas svakako volio vidjeti kao svoju članicu prvenstveno jer bi se time umanjila mogućnost potencijalne prijetnje ili sigurnosnih izazova koji mogu doći iz naše zemlje - zaključuje Hadžović u razgovoru za Vijesti.ba.