RS plaća 80.000 dolara mjesečno partneru za lobiranje u SAD

Firma "McGinnis Lochridge", kao novi partner za lobiranje Republike Srpske, podnijela je zahtjev za registraciju ministarstvu pravde Sjedinjenih Američkih Država.

Kako su naveli u zahtjevu, posao, za koji će ih bh. entitet RS plaćati 80.000 dolara (70.000 eura) mjesečno, između ostalog podrazumijeva „savjetovanje Vlade Republike Srpske o stvarima koje se tiču međunarodnog prava“.

Ugovor je potpisan na period od 1. maja do 31. decembra 2019. godine.

Sve je na svom Twitter profilu objavio Kejsi Majkl (Casey Michel), istraživački novinar "Think Progressa", napomenuvši da „internet-stranica novog partnera za lobiranje Republike Srpske piše o Miloradu Dodiku, koji je pod sankcijama SAD“.

Obavezujući ugovor u ime RS potpisao je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Ovaj rad uključuje „pružanje pisanih i usmenih savjeta članovima Vlade na zahtjev".

- S vremena na vrijeme, Vlada može tražiti od nas da pružimo informacije koje se tiču takvih savjeta članovima administracije SAD i/ili Kongresa. Takve informacije se odnose na zakon i politiku odnosa vlade sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim međunarodnim organizacijama i suverenim državama. Registrant će, također, održavati internet-stranicu sa sadržajem koji se odnosi na pravna i politička pitanja relevantna za Bosnu i Hercegovinu - navodi se u opisu aktivnosti koje će obavljati kompanija u ime bh. entiteta RS, prenosi Dnevni avaz.

Dalje se navodi da aktivnosti kompanije mogu uključivati kontaktiranje različitih zvaničnika izvršne grane vlasti SAD, zvaničnika američkih vladinih agencija, članova i osoblja Senata i predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država u vezi s pitanjima međunarodne saradnje i politike stranog entiteta, uključujući njegove odnose sa SAD, drugim suverenim državama i međunarodnim organizacijama.