Još od Drugog svjetskog rata: Rusija i Japan i dalje bez mirovnog sporazuma

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se u utorak s premijerom Japana Shinzom Abeom koji boravi u posjeti Moskvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je nakon sastanka u obraćanju novinarima kazao da su poduzeti veliki napori kako bi se s Japanom konačno postigao mirovni sporazum oko spornih otoka.

Image

“Rusija je spremna za mirovni sporazum čija okosnica bi bila deklaracija koju su potpisali Japan i Sovjetski Savez 1956. godine”, kazao je Putin, dodajući kako, ipak, bilo kakav dogovor o dovršetku teritorijalnog spora s Japanom treba i podršku javnosti, referirajući se na protivljenje Rusa ustupanju teritorija Japanu u sukobu koji traje od Drugog svjetskog rata.

Tokio i Moskva spore se oko otoka koji su u Rusiji poznati kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritoriji.

Sovjetske trupe osvojile su to otočje na kraju Drugog svjetskog rata, a Tokio od tada traži njihov povratak.

Dvije države zbog toga još uvijek nisu formalno potpisale mirovni sporazum.

Dvojica zvaničnika su nakon susreta govorili o odlučnosti da konačno pronađu rješenje za spor, ali ipak nisu dali previše detalja da li je bilo kakav dogovor blizu.

“Pred nama je težak posao kako bi se osigurali potrebni uvjeti da dođemo do rješenja koje odgovara objema stranama”, kazao je Putin.

Premijer Abe je izjavio kako se s Putinom dogovorio da će se ministri vanjskih poslova dviju zemalja susresti u februaru kako bi nastavili razgovore o mogućem dogovoru.

Istakao je da će njegova zemlja s Rusijom intenzivirati zajedničke ekonomske aktivnosti na otoku Sjeverni teritoriji.

Naglasio je i kako je postignut dogovor o izgradnji snažnijih odnosa između vojnih snaga Rusije i Japana.