Ruske, kineske i iranske hakerske grupe su se pokušale umiješati u predsjedničke izbore u SAD-u

Hakeri
Ruski, Kineski i Iranski hakeri pokušali su da hakuju ljude i organizacije koje su uključene u američke predsjedničke izbore 2020. godine, rekao je Microsoft.

 

Iz ove kompanije je rečeno da je ista ruska hakerska grupa za koju su američki tužitelji već jednom utvrdili da je odgovorna za napade na demokratsku predsjedničku kampanju 2016. godine i nedavno svoje aktivnosti usmjerila na nacionalne i državne stranke u SAD-u te savjetnike koji rade i za republikance i demokrate.

Najviši američki službenici za kibernetsku sigurnost su priznali da je Microsoft otkrio pokušaje kompromitacije e-mail naloga ljudi i organizacija koje su povezane s predsjedničkom utrkom, ali su rekli da nema dokaza da su pod utjecajem hakera i izborni sistemi.

U izvještaju Microsofta se navodi da je ruska hakerska grupa ciljala više od 200 organizacija od kojih su mnoge direktno ili indirektno povezane s predstojećim izborima.

Broj organizacija koje ciljaju kineske i iranske grupe nije preciziran, ali je poznato da su se kineski hakeri usmjerili na kampanju Joea Bidena i najmanje na jednu osobu koja je ranije bila povezana s Trumpovom administracijom. Između maja i juna ove godine iranski hakeri su se pokušali prijaviti na račune dužnosnika Trumpove administracije i osoblja.

Microsoft ima timove koji prate sofisticirane hakerske grupe, a izvještaj koji su objavili predstavlja najdublji uvid u to da hakeri ciljaju izbore 2020. u SAD-u, međutim njihov izvještaj ne predstavlja ukupnost stranih napada na izbore.