Saudijska Arabija pušta 850 Indijaca iz svojih zatvora

Bin Salman prihvatio zahtjev indijskog premijera, što je viđeno kao dio prestolonasljednikovih napora da popravi reputaciju.

Saudijska Arabija oslobodit će 850 Indijanaca iz svojih zatvora nakon zahtjeva indijskog premijera Narendre Modija tokom posjete prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS) New Delhiju, priopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Saudijski zatvori drže najveći broj Indijanaca zatvorenih u bilo kojoj zemlji u inozemstvu. U januara 2019., 2.224 Indijanaca nalazilo se u zatvorima kraljevine zbog zločina koji uključuju ubistva, otmice, podmićivanje, prevare i kaznena djela povezana s drogom i alkoholom, pokazuju podaci indijskog Ministarstva vanjskih poslova.

Oko 2,7 miliona Indijanaca u Saudijskoj Arabiji čine najveću zajednicu stranaca u kraljevstvu, a mnogi rade na slabo plaćenim poslovima u sektorima kao što su građevinarstvo, kućne usluge i maloprodaja, koje Saudijci preziru.

"Na zahtjev premijera Narendre Modija, njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonasljednik Saudijske Arabije naredio je oslobađanje 850 indijskih zatvorenika smještenih u saudijskim zatvorima", objavio je glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova na Twitteru, prenose Agencije.

Popravljanje ugleda

Saudijska Arabija naložila je u ponedjeljak otpuštanje iz zatvora 2.100 zatvorenika iz Pakistana, priopćio je pakistanski ministar informisanja.

MBS, de facto vladar Saudijske Arabije, posjetio je regionalnog rivala Indije ranije ove sedmice, prije nego se uputio kući i onda odletio u New Delhi.

Saudijska Arabija potpisala je u nedjelju investicijske sporazume s Pakistanom vrijedne 20 milijardi dolara. U srijedu u New Delhiju MBS je kazao očekuje investicijske mogućnosti u Indije u vrijednosti većoj od 100 milijardi dolara u naredne dvije godine.

Azijska turneja prestolonasljednika, koja uključuje i posjetu Kini, smatra se dijelom napora da se pomogne obnoviti njegov ugled u svijetu nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kritičara saudijskog vodstva, u oktobru prošle godine.

Saudijske vlasti odbijaju optužbe da je MBS naredio ubistvo Khashoggija u Saudijskom konzulatu u Istanbulu, te su pritvorili 11 osumnjičenih za učešće u ubistvu.