SAD i Evropa razmatraju zabranu uvoza ruske nafte

tvornica
Blinken je dodao da je jučer razgovarao o uvozu nafte s predsjednikom Džo Bajdenom i njegovim kabinetom

Sjedinjene Američke Države i evopski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) naglašavajući važnost stabilne globalne nabavke naftom.

- U aktivnim smo razgovorima s našim evropskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, naravno, uz istovremeno održavanje stabilne globalne nabavke naftom - rekao je Blinken u intervjuu za NBC.

Blinken, koji je trenutno u obilasku evropskih zemalja kako bi s evropskim partnerima koordinirao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, dodao je da je jučer razgovarao o uvozu nafte s predsjednikom Džo Bajdenom (Joeom Biden) i njegovim kabinetom.

Cijene nafte snažno porasle

Blinken je to komentirao nakon što su ove sedmice cijene nafte snažno porasle jer su SAD i njegovi saveznici uveli sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. 

Nakon invazije, Bijela kuća uvela je sankcije na izvoz tehnologija za ruske rafinerije i plinovod Južni tok 2, koji nikad nije počeo s radom.

Za sada još nije na metu stavila rusku naftu i ruski plin budući da Bajdenova administracija još uvijek važe utjecaj takve odluke na globalno naftno tržište i cijene energenata u SAD.

Saveznici i partneri

Upitan je li SAD odbacio mogućnost jednostrane zabrane uvoza ruske nafte, Blinken je rekao kako ništa neće odbacivati, ali da u svemu što Vašongton čini "pristup počinje koordinacijom sa saveznicima i partnerima".

Amerikanci su najveći svjetski potrošači benzina zahvaljujući velikim automobilima, velikim udaljenostima koje prevaljuju i malo javnog prijevoza u nekim područjima. 

Rast cijena benzina uvijek je bilo osjetljivo pitanje za američke političare.

 

Foto: Agencije