SAD: Rusija ometanjem plovidbe destabilizira Ukrajinu

Američki State Department je pozvao u četvrtak Rusiju da prekine ometanje međunarodne plovidbe u Azovskom moru i moreuzu Kerč, optužujući zvaničnu Moskvu da na taj način pokušava destabilizirati Ukrajinu, prenose agencije.

"Ruske akcije da se oteža pomorski tranzit novi su primjer njene kampanje za podrivanje i destabilizaciju Ukrajine, kao i nepoštovanja međunarodnih normi", navela je u saopćenju Heather Nauert, glasnogovornica State Departmenta.

Ona je kazala da je Rusija proteklih sedmica spriječila najmanje 16 trgovačkih brodova da dođu do ukrajinskih luka, prenosi agencija Reuters.

Navodi se kako su ruske vlasti otežale ili spriječile prolazak stotina komercijalnih brodova od aprila tako što su ograničile veličinu plovila koja mogu proći kroz moreuz, jedini put ka ukrajinskim teritorijalnim vodama u Azovskom iz Crnog mora.

Izgrađen Krimski most

Iz State Departmenta dodaju kako SAD nastavlja podržavati ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, uključujući i njene teritorijalne vode.

Rusija je 2016. godine pokrenula projekat izgradnje Krimskog mosta, vrijedan 3,7 milijardi dolara, kako bi povezala poluotok Krim i jug države preko moreuza Kerč.

Sredinom maja, nakon što je napravljen most, Rusija je navodno premjestila mornaričke brodove, uključujući ratne brodove iz svoje Kaspijske flotile u Azovsko more, uz obrazloženje da jača sigurnost nove građevine.