Dodik o Tačiju i Rami: Samo još Kaliforniju nisu tražili

Dodik je pred samit Brdo-Brioni rekao novinarima da na Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica i nacionalnom ujedinjenju Albanaca, niko ne reaguje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogli da održe sastanak o nacionalnom ujedinjenju kao albanski premijer Edi Rama i kosovski predsednik Hašim Tači uoči samita Brdo-Brioni u Tirani, i upitao kako bi međunarodna zajednica tada reagovala, prenosi Buka.

Milorad Dodik je rekao da Republika Srpska vodi računa o tome da se Srbiji ne pogoršava situaciju i da dodatno ne doliva "ulje na vatru".

"Da nije toga da još više izlažem Vučića na neku vrstu vatre, ja bih zatražio sličan sastanak i da pošaljemo slične poruke koje su deo očekivanja ljudi u RS. Kako bi svijet reagovao na te naše izjave", upitao je Dodik.

Dodik je pred samit Brdo-Brioni rekao novinarima da na Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica i nacionalnom ujedinjenju Albanaca, niko ne reaguje.

"Video sam da pored integracije Kosova i Albanije traže i Preševsku dolinu (na jugu centralne Srbije). Još je samo falilo da traže i Kaliforniju da im se pridruži", rekao je Dodik.

Dodao je da će na skupu poslati jasnu poruku da su najave Rame i Tačija neprihvatljive, da to ugrožava razgovore Beograda i Prištine o rješenju kosovskog pitanja i dovodi u pitanje svaku mogućnost postizanja konsenusa.

"Ako su birali najmanje loš trenutak za takvo plasiranje vesti, onda je to bilo na ovom samitu. Sinoć nakon tih izjava gotovo da niko od učesnika skupa nije primjetio takvu izjavu. Očigledno je da bi primjetili samo naše izjave", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima RS podržava Srbiju u pogledu pregovora sa Prištinom i da BiH, zahvaljujući RS, nije ni priznala nezavisnost Kosova.

 

Izvor: