Saopštenje za javnost Sindikata u sistemu ŽFBIH sa područja Unsko-sanskog kantona

Ovim saopštenjern želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo i reagujemo na pisanje novinskog lista "DNEVNI AVAZ" izdanje od 05.04.2019.godine u kojem između ostalog novinar E.Trako na strani 9 pomenutog novinskog lista donosi tekst naslova "TRAŽE PREKID LINIJE VOZOVA TALGO".

Sami naslov teksta smatramo direktnim huškanjem i podstrekavanjem pisca ovog naslova koji za cilj ima ukidanje Talgo voza na relaciji Sarajevo - Bihać a samim tim i ukidanje saobraćaja vozova na Unskoj pruzi te ukidanje radnih mjesta 200 radnika JP Željeznica Federacije BiH d.o.o. Sarajevo,

Poslovnog područja Bihać, odnosno radnika Željeznica Federacije sa područja Unsko-sanskog kantona.

Nadalje, u tekstu se navodi: "Osim toga, zahtjeva se i prekid linije voza Talgo do okončanja migrantske krize, kao i zabrana prijevoza migranata autobusima Centrotrans".

Ovakav navod je direktno usmjeren protiv prava na rad radnika JP ZFBiH d.o.o. Sarajevo, Poslovno područje Bihać jer se navodi da se traži "prekid linije voza Talgo" dok se u odnosu na druge prevoznike putnika u FBiH navodi zabrana prijevoza migranata autobusima Centrotrans," dakle,

diskriminatorsko pisanje i favoriziranje određenih javnih prevoza.

Posebno ističerno da u cjelosti podržavamo zaključke Gradskog vijeća Grada Bihaća a posebno zaključak u kojem se između ostalog zahtjeva zabrana transporta migranata posebno putem željezničkog saobraćaja. Pomenutu zabranu transporta migranata putem željeznickog saobraćaja moraju izdati nadležne institucije čije su odluke za JP ZFBiH d.o.o. Sarajevo obavezujuće.

Napominjemo, da je JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, kompanija koja je u obavezi da poštuje Konvencije o međunarodnorn željeznickom prevozu COTIF, te su Željeznice Federacije BiH dužne postupati po važećim rneđunarodnim propisima o prevozu putnika, kao i odredbama Zakona o Željeznicama Federacije BiH ("SI. Glasnik BiH", broj 52/05), Zakonom o Ugovorima o prevozu u željeznickorn saobraćaju, Instrukcijama o pravima i obavezama putnika u željeznickorn saobraćaju u BIH koje je objavio Regulatorni odbor željeznica BiH, kao i drugim važećim pravilima i propisima koji regulišu ovu oblast.

Po navedenim propisima pravo putovanja željeznicorn ima svaki putnik koji kupi voznu kartu, te Željeznice Federacije BiH nemaju pravo vršiti bilo kakav oblik diskriminacije i ugrožavanja Ijudskih prava (koja između ostalog podrazumijevaju i slobodu putovanja).

Vozna karta je dokaz o zaključenom Ugovoru o prevozu i daje putniku pravo na vožnju željeznicorn na određenoj relaciji, razredu i vrsti voza. Sklapanjem Ugovora o prevozu (kupljena karta) Željeznica FBiH obavezuje se da putnika preveze do željenog odredista.

Na osnovu svega navedenog Sindikati koji djelujemo u sistemu Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine imaju potrebu da reaguju i odgovorno stanu u zaštitu radničkih prava, naših radnih mjesta, egzistencije naših porodica, kao i integriteta naše kompanije.

Ukoliko Vlada USK ili bilo koja institucija pokuša ukinuti saobraćaj Talgo voza na relaciji Sarajevo - Bihać - Sarajevo prema istima ćemo postupiti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a što uključuje podnošenje tužbe radi naknade štete.

Također smo spremni svim sredstvima učiniti, uključujući i organizaciju blokada svih institucija i saobraćajnica, a sve sa ciljem da se željeznički saobraćaj na Unskoj pruzi nesmetano odvija uz maksimalno poštivanje željezničkih propisa, kao i Zakona o sigurnosti željezničkog saobraćaja.