Sattler: I RS i Hercegovina moraju podnijeti teret migrantske krize u BiH

asd
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je za N1 kako je kako se u Bosni i Hercegovina dešava nepotrebna humanitarna kruza uprave i da migranti u BiH nepotrebno trpe posljedice. Naglasio je kako se teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti širom Bih, uključujući RS i Hercegovinu.

“Do kraja decembra nije bilo moguće doći do rješenja oko podjele odgovornosti pa zatvaranje Bire, ali imamo pozitivne pomake. Postavljeni su šatori na lokaciji Lipe, ali ih je još stotine u šumama bez smještaja. BiH je potpisnica međunarodnih konvencija, potpisala je i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Nije pitanje želi li ili ne, već treba preuzeti odgovornost. Ne mogu samo dva kantona preuzeti teret”, rekao je Sattler u Danu uživo.

Kazao je kako ne mogu biti samo institucije odgovorne za situaciju u BiH već je dio odgovornosti na političkim liderima. Istakao je kako je pokušao pronaći rješenje predsjedavajući sastancima kojima su prisustvovali ministri i drugi koji učestvuju u rješavanju migrantske krize.

“Ne želimo da nam se ova situacija ponavlja svake godine. Prošle godine je bio Vučjak, ove godine Lipa. Želimo izbjeći ovakav reputacijski rizik za BiH stalno”, rekao je Sattler.

Naglasio je kako blisko sarađuje sa svim institucijama, pa i Vijećem ministara koje je krajem decembra odnijelo odluku da je Lipa prihvatni centar, ali i da se Bira može koristiti u te svrhe.

“Sada je pitanje realizacije tih odluka, ali to su odluke vrhovnih institucija i moraju se provoditi jer to je vladavina prava. Srbija je uspjela u 2-3 godine izgraditi sistem upravljanja migracijama koji nije savršen, ali je raspoređen. Imate 20-25 prihvatnih centara na području cijele Srbije. Nastavit ćemo insistirati na tome da bude raspoređeno na cijelu BiH. Trebamo imati pristojne uslove za život da spasimo ljudske živote. Temperatura je otišla ispod nule u cijeloj zemlji. S druge strane, ne mogu se zanemariti sigurnosne zabrinutosti lokalnog stanovništva. Ja u potpunosti razumijem tu zabrinutost jer je USK nepravedno podnio najveći teret, ali nije pmooglo zatvaranje centra Bira kada je stotine i hiljade ljudi završilo na ulicama. Pritisak pokušavamo vršiti na svakoga. Ponavljamo da svi dijelovi ove zemlje trebaju podnijeti dio tereta, uključujući i RS i Hercegovinu“, rekao je Sattler.

Istakao je kako EU izdvaja 20 miliona eura godišnje za migrantsku krizu u BiH te dase ta sredstva troše izdvajaju za ishranu, smještaj, mediicnsku srkb migranata, ali i za unapređenje kapaciteta Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, MUP-a USK itd.

Na komentare da li je EU licemjerna jer ne prima migrante, Sattler je naglasio kako EU godišnje odobri između pola i milion zahtjeva za azil. Novi paket za upravljanje migracijama je predstavljen prošle godine i nastavljaju raditi na tome.

Govoreći o trošenju novca za migrantksu krizu, rekao je kako nadležne organizacije podnose mjesečni izvještaj gdje utrošeni novac prikazuju po stavkama.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv Covida-19, rekao je kako BiH na vrijeme i blagovremeno reagovala, a EU pomogla putem Covax sistema.

“Ovo je jedino područje (Zapadni Balkan, op.a.) koje tretiramo kao zemlje članice EU i one će to biti. Aranžman s BiH će biti potpisan u narednim sedmicama, ali je bitno da BiH utvrdi staretgiju vakcinacije i ima adekvatno skladištenje. Znam da su nadležni već počeli raditi na tome”, zaključio je Sattler.