Savjetnik za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u posjeti Muftijstvu bihaćkog

Hh

U posjeti Muftijstvu bihaćkom, bihaćkom muftiji i dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta boravio je novimenovani savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu dr. Junus Keleš.

 

Ovo je prva posjeta bihaćkom muftijstvu od strane dr. Keleša, gdje se u razgovoru sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem upoznao sa osnovnim informacijama o muftijstvu bihaćkom. Muftija Kudić se zahvalio dr. Kelešu na posjeti, izrazio mu je dobrodošlicu u Bihać i poželio mnogo uspjeha u radu, te predstavio doseg dosadašnje saradnje koju je okarakterisao veoma dobrom. Muftija Kudić je predstavio svome gostu projekte i programe na kojima trenutno muftijstvo radi, te prijedloge za unapređenje saradnje.

 

"Ovo je bila prilika da upoznam dr. Keleša sa aktivnostima koje provodi bihaćko muftijstvo. Predstavio sam projekte i određene programe koje realizujemo gdje bi oni sa njihove strane mogli uzeti učešće i uspostaviti saradnju. Složili smo se da zaista ima mnogo prostora da se ta saradnja i dalje razvija i unaprijedi, te očekujemo i nadamo se većem angažmanu na prostoru Bosanske Krajine." - istakao je muftija Kudić.

 

Nakon muftijstva, dr. Keleš je sa svojim saradnicima posjetio Islamski pedagoški fakultet gdje ga je dočekao dekan ove visokoškolske ustanove doc. dr. Hajrudin Hodžić sa svojim saradnicima. Razgovorali su o načinima i modalitetima unapređenja saradnje na polju razmjene studenata i profesora, te razmjeni iskustava, resursa i saradnja u drugim važnim segmentima kada je u pitanju vjersko obrazovanje sa obje strane. Dr. Hodžić se zahvalio Ambasadi Republike Turske na dosadašnjoj podršci i izrazio nadu da će ta saradnja sa dr. Kelešom biti još intenzivnija.

 

"Ovaj današnji sastanak je samo nastavak plodonosne saradnje koju Islamski pedagoški fakultet ima sa Ambasadom Republike Turske u Sarajevu, tj. sa vjerskim atašeom koji djeluje u sklopu Ambasade. Mi smo do sada imali jako dobru saradnju sa dosadašnjim atašeom za vjerska pitanja g. Hasanom Atlijem, a nadamo se da će saradnja sa dr. Junusom Kelešom biti još bolja i plodonosnija i da ćemo na obostrano zadovoljstvo postići što bolju saradnju. Program razmjene studenata "Mevlana" smo kao fakultet vrlo dobro iskoristili i naši studenti su koristili pogodnost ovog programa, kao što su studenti iz Turske boravili na našem fakultetu i tako svi zajedno obogatili našu saradnju i stekli značajna iskustva kroz zajedničku komunikaciju. Kao što su neki profesori boravili u istraživačkom centru „Isam“ u Instanbulu." . naglasio je dekan dr. Hodžić.

 

Savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu dr. Junus Keleš je izrazio svoje zadovoljstvo susretom sa muftijom Kudićem i dekanom Hodžićem, te najavio da će sadržaj današnjeg razgovora biti smjernica njegovog djelovanja kada je u pitanju ovo muftijstvo. Svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini je ocijenio kao privilegiju, s obzirom da je Bosnu i Hercegovinu uvijek doživljavao kao svoju zemlju.

 

"Bosnu i Hercegovinu doživljavam svojom domovinom, a narod u BiH doživljavam svojom braćom. U historijskom, kuluturološkom i civilizacijskom smislu smo bili jedno i zato nije čudno ako kažem da se u Bosni i Hercegovini ne osjećam kao stranac. S obzirom da sam novoimenovani savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi, u Bihać sam došao da se upoznamo sa najvećim vjerskim autoriotetima ovog kraja i od njih čujemo kakve aktivnosti sprovode, s kakvim izazovima se susreću i kako mi kao njihova braća možemo pomoći i sarađivati na tom planu. U razgovoru sa muftijom i dekanom, ovdje sam zatekao veoma prijatnu i pozitivnu atmosferu i s obzirom da je Bihać jedan od najljepših gradova u BiH, koji se nalazi na zapadnom dijelu BiH, on je također i jedan od gradova koji se nalazio na granici zapadnog dijela osmanskog carstva koji je bio na liniji odbrane naših vrijednosti. Naša je želja da Bihać uvijek bude na strani dobra i stavili smo se na raspolaganje da budemo podrška institucijama Islamske zajednice na tom putu." - izjavio je dr. Junus Keleš, novoimenovani savjetnik za vjerska pitanja pri Abasadi Republike Turske u Sarajevu.

 

U delegaciji dr. Keleša su bili i saradnici dr. Keleša dr. Samed Omerdić i Gökhan Aksan. Sa druge strane prijemu su prisustvovali Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać, prof. dr. Fuad Sedić i prof. dr. Izet Terzić, profesori na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.