Schwarzenberg: Bez Hitlera i Staljina ne bi bilo EU

Sjećanje na dvojicu je izblijedjelo, pa se ponovo javljaju nacionalne struje unutar Evropske unije, kaže bivši šef češke diplomatije.

Bivši šef češke diplomatije Karel Schwarzenberg smatra da je Evropska unija najveći uspjeh koji je ikada postignut i dodaje da bez Adolfa Hitlera i Josifa Staljina nikada ne bi došlo do evropskog ujedinjenja.

"Sada ponovo mislimo da možemo savladati sve nacionalno, zato što je sjećanje na obojicu izblijedjelo", rekao je on na konferenciji o evropskim vrijednostima u ambasadi Mađarske u Beču.

Schwarzenberg je kazao da je zato njegova najveća nada za Evropu ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Vjerujem u Evropu", poručio je on, dodajući da ima probleme s pojmom vrijednosti, jer je on suviše nejasan, zbog čega radije voli "pravila".

Prethodno je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič zatražio više privrženosti vrijednostima, jer globalizaciju mnogi smatraju kao prijetnju, a manji broj kao šansu.

Zajedništvo različitosti

"Kako da integriramo migrante ako im ne možemo prikazati pozitivne vrijednosti. Vjerovati u Boga je lična odluka, kršćanski korijeni Evrope su činjenica", poručio je on.

Posebna evropska vrijednost je stvaranje zajedništva kroz razlike, rekao je bivši poljski državni sekretar za kulturu i visoko obrazovanje Aleksander Bobko.

Direktor agencije EU-a za osnovna prava Michael O'Flaherty kazao je da se sloboda govora ne smije dovoditi u pitanje, a postoji problem što se govor mržnje ne kažnjava.

"Također, ne može nikada biti evropska vrijednost da se uskrati pravo na azil", poručio je on, dodajući da je kršćanstvo važno za evropsku historiju, ali da ono danas konkurira s drugim vjerama, zbog čega je važno pobrinuti se za neutralnost.