SDA osvojila najviše mandata za Skupštinu USK, Dedić zadovoljan rezultatima

Stranka demokratske akcije (SDA) zadržala je lidersku poziciju u Unsko-sanskom kantonu nakon održanih Općih izbora, a u rukovodstvu kantonalne organizacije ne kriju zadovoljstvo rezultatima glasanja.

Nakon obrađenih 99,47 posto biračkih mjesta za Skupštinu Unsko-sanskog kantona, SDA dobila je 25.281 glas ili 28,44 posto, što će joj, najvjerovatnije, omogućiti devet zastupničkih mandata. Koalicija A-SDA-Pomak-Zajedno dobila je 21.298 glasova ili 23,92 posto i time osvojila osam mandata. Slijedi SDP sa četiri mandata, Laburistička stranka tri, SBB i DF po dva, te Nezavisni blok i Naša stranka po jedan mandat.

Prema riječima Šemsudina Dedića, predsjednika KO SDA USK, u ovoj stranci su zadovoljni rezultatima izbora.

"Vodili smo jednu pozitivnu i fer predizbornu kampanju koja je urodila plodom. SDA ostaje najjača politička snaga na Unsko-sanskom kantonu i imamo pravo da predložimo novu većinu. Naš glavni cilj je sad uspostavljanje stabilne vlasti i stabilne kantonalne Vlade. Dosadašnje manjinske vlade nisu bile dobar model i s njim moramo završiti. Također, bitno je da vlast bude uspostavljena što prije da politika ne koči razvoj kantona", rekao je Dedić za Klix.ba.

On je istakao da je još rano govoriti o potencijalnim koalicijama.

"U kampanji su svi ponavljali da neće sa SDA. Ovih dana se neki od njih javljaju jer sa pobjednicima se pravi vlast. Mi smo spremni na razgovore sa svim strankama koje će prihvatiti naša programska načela. Vlast kao takva je SDA najmanje bitna. Potrebno je da radimo, da na naš kanton privlačimo što više ulaganja i da građani osjete rezultate našeg rada", rekao je Dedić.