SDA USK o posjeti njemačkih desničara Ružniću: On se mora izviniti Bošnjacima

R
Susret premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića s predstavnicima njemačke ekstremne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) iz Stranke demokratske akcije u ovom kantonu su ocijenili kao uvredu.

 

"Ovo ne samo da dokazuje Ružnićevu nekompetentnost za obnašanje premijerske dužnosti, već potvrđuje i izostanak bilo kakvih moralnih vrijednosti i principa", stav je SDA u USK.
Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka Njemačke, odnosno njihova obavještajna agencija je stranku čiji su članovi bili kod premijera USK uvrstila na listu ekstremističkih stranaka i stavlja je pod obavještajni nadzor zbog opasnosti koje prijete od njenog djelovanja.

"Ružnić dočekuje zvaničnike te stranke i učestvuje u njihovoj kampanji širenja ksenofobije i antimuslimanskog rasizma, po kojoj je ta stranka poznata", rekli su iz SDA.

Dodaju da o odnosu te njemačke stranke prema Bosni i Hercegovini najbolje svjedoči njihova otvorena podrška Miloradu Dodiku i njegovoj secesionističkoj politici.

"Ružnić mora javnosti objasniti zašto je primio njemačke desničare poznate po ekstremnim antimuslimanskim stavovima te da li ta posjeta i uspostavljanje saradnje s AfD-om ima veze s pokušajima njegove A-SDA, odnosno nove stranke NES i njihovih koalicionih partnera da se dodvore Miloradu Dodiku. Naravno, nije ovo prvi put da Ružnić i njegova ASDA, ili sada NES, sarađuje s Dodikom, posebno ako se ima u vidu sramna prodaja biračkih mjesta u Srebrenici upravo Dodikovom SNSD-u", rekli su iz kantonalne SDA.

Ružnićev odgovor na pitanje Klix.ba o tome zbog čega je primio poslanike iz desničarske i islamofobne partije je taj da su dolazak "najavili službeno kao poslanici". No, i dalje ostaje nejasno zašto se na kraju pohvalio njihovim dolaskom u saopćenju.

"Trebao bi se Ružnić izviniti i desetinama hiljada Bošnjaka koji žive u Njemačkoj, a koji su kao doseljenici meta napada AfD-a i njihovih pristalica, ali i Bošnjacima u USK i BiH koje je osramotio i uvrijedio sastankom s predstavnicima stranke koju u Evropi prepoznaju kao neonacističku", zaključili su to iz kantonalne SDA.
Informaciju o posjeti Bihaću su objavili i ovi poslanici iz Berlina na svojim društvenim mrežama i naveli da je tema bila migrantska kriza.