Sebastian Kurz na press konferenciji potvrdio loše vijesti za Balkance

kurz
Razočarenje za brojne Balkance u dijaspori koji su htjeli doći kući tokom praznika.

 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na press konferenciji je potvrdio najavu ministra unutrašnjih poslova Austrije, koji izjavio je da će od Božićnih praznika do nekoliko dana nakon pravoslavnog Božića biti uveden restriktivan režim .

To znači da će u tom periodu tokom praznika prilikom ulaska u Austriju biti obavezan desetodnevni karantin.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer kazao je da će za Božić biti izrazito stroge mjere na granicama. Pojasnio je da će svi koji ulaze u zemlju morati biti u samoizolaciji 10 dana, što je razočaralo brojne Balkance u dijaspori koji su htjeli doći kući tokom praznika. Svoje nezadovoljstvo ne kriju na društvenim mrežama.

Ipak, najavljuje se razumijevanje za osobe koje putuju zbog posla ili rade u pograničnim dijelovima.

Nehamer je kazao da je među putnicima zabilježen visok broj infekcija. Posebno među putnicima koji, kako je kazao, dolaze s područja zapadnog Balkana.

Sada se u Austriju može ući s negativnim PCR testom, koji ne smije biti stariji od 72 sata. Poručio je kako će se imati razumijevanja za osobe koje putuju zbog posla ili rade u pograničnim dijelovima, ali je podsjetio na situaciju od ljeta kada je u toj zemlji velik broj zaraženih virus donio iz inostranstva.

Na pitanje njemačkog novinara postoji li veza između širenja pandemije i povratnika sa zapadnog Balkana, te mogu li tu tvrdnju Nehammer i Kurz dokazati, kancelar je odgovorio potvrdno.

“Otprilike je trećina novih zaraženih bila zbog ponovnih ulazaka u zemlju od ljeta. To nije kritika, nego stvarnost Austrije. Mi smo međunarodna, raznolika i izvozno orijentirana zemlja, tako da postoji velika razmjena”, rekao je.