Šef diplomatije EU poručio Erdoanu: Ovo mora stati!

eu
Predsjednik Turske nekoliko puta izvrijeđao francuskog kolegu

 

Josep Borel (Borrell), šef evropske diplomatije, uključio se u sukob predsjednika Francuske i Turske, Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

- Riječi predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u vezi s predsjednika francuske Emanuela Makron su neprihvatljive. Pozivamo Tursku da zaustavi ovu opasnu spiralu sukoba – napisao je Borel na Twitteru.

Podsjetimo da je Erdoan ponovo je danas kritizirao Makrona zbog njegovog odnosa prema muslimanima rekavši da se "izgubio".

U subotu je Erdoan rekao da Makron ima problem sa muslimanima i da mu treba "mentalna provjera", zbog čega je Pariz povukao svog ambasadora iz Ankare.

- Prvi čovek Francuske se izgubio. Nastavlja o Erdoanu cijeli dan. Pogledajte prvo sebe i kuda idete. Rekao sam jučer u Kajseriju da je on slučaj i da stvarno mora da bude pregledan - rekao je Erdoan u Malatiji.

Makron je ovog mjeseca proglasio rat protiv "islamističkog separatizma" i želi ojačati sekularni karakter zemlje i odvojenost države od religije.

Izvor: