Šepić: Evropa ne smije kažnjavati državu BiH i građane, nego treba staviti neodgovorne lidere na svoje crne liste

Po ko zna koji put nalazimo se zarobljeni između otvorenih mogućnosti i pat pozicije u koju nas uvedu nesposobni i neodgovorni politički lideri u Bosni i Hercegovini.

Po ko zna koji put nalazimo se zarobljeni između otvorenih mogućnosti i pat pozicije u koju nas uvedu nesposobni i neodgovorni politički lideri u Bosni i Hercegovini.

Kako trenutno stvari stoje, Parlamentarna skupština BIH neće se uskoro sastati. Bezbroj je važnih pitanja koja su otvorena i to očito ne brine rukovodioce ove zakonodavne institucije. Sam imidž Bosne i Hercegovine je već odavno narušen a neimenovanje Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope je trenutno najbolji pokazatelj tog narušenog imidža.

Ko će odgovarati za takvo brukanje i narušeni ugled zemlje?

Ko će nadoknaditi izgubljena sredstva iz međunarodnih i pretpristupnih fondova EU?

Ko će položiti račun zbog masovnog egzodusa i odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine?

Bosna i Hercegovina ne bi smjela izgubiti novu šansu da do ponedjeljka predloži delegaciju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Prijeti nam da izgubimo pravo učešća u radu ovog najvažnijeg tijela Vijeća Evrope. To podrazumijeva da će se dodatno uništiti i onako loš imidž zemlje Bosne i Hercegovine. Zar je toliko komplikovano formalno predložiti pet predstavnika za imenovanje u ovu značajnu međunarodnu instituciju?

Svima je jasno da aktuelni politički lideri prepoznaju samo jezik sankcije kao što su Sjedinjene Američke Države stavile Milorada Dodika na crnu listu. 

Pozivam Vijeće Evrope i Evropsku uniju da učine isto i da političare koji podrivaju  mir, blokiraju državu na njenom evroatlanskom putu i proizvode stalne krize zbog kojih mladost odlazi iz BIH, da ih također stavi na svoje crne liste. Time pokažite da Bosna i Hercegovina i region zaista imaju perspektivu u Evropskoj uniji” ,izjavio je Senad Šepić predsjednik Nezavisnog bloka i bivši predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope