Sistem zaribao, raja pomaže

Roditelji teško oboljele djece iz Tuzle su peticijom “Liječenje djece iz budžeta, a plaćanje političara SMS porukama” s kraja januara skrenuli pažnju na problem nedostatka sistemskog rješenja za liječenje teško oboljele djece, prikupljajući u samo nekoliko dana na hiljade potpisa građana i istomišljenika iz cijelog kantona.

Od lokalnih zajednica kojima su već predali peticiju tražili su da u budžetima osiguraju posebnu stavku za liječenje teško oboljele djece, a općine Kalesija, Živinice i Tuzla su dosad pokazale volju da izdvoje dio novca.

Druga aukcija

S druge strane, više od deklarativne volje svakodnevno pokazuju sugrađani oboljele djece iz Tuzle, koji kroz različite akcije, koje često i samoinicijativno organizuju, neprestano prikupljaju novac. Tako će večeras u tuzlanskom baru Urban BeaTZ drugu sedmicu zaredom biti organizovana aukcijska prodaja stvari koje građani doniraju kako bi, u ovom slučaju, pomogli liječenje Jasmina Zubčevića, mladića iz Tuzle teško oboljelog od rijetke bolesti grčenja i odumiranja nervnih ćelija.

Menadžerica Urban BeaTZ bara Merima Džubur-Grbić kazala nam je kako su se za drugu aukciju odlučili nakon uspješne humanitarne aukcije za djevojčicu Iris Ključić.

- Odlučili smo se za drugačiji način prikupljanja pomoći za osobe kojima je pomoć potrebna. Nakon što smo u više navrata pomagali po principu ubacivanja dobrovoljnih priloga u predviđene kutije koje su se nalazile na šanku, došli smo na ideju da organizujemo humanitarne aukcije, gdje po principu licitacije prodajemo predmete koje prikupljamo desetak dana prije aukcije. Početne cijene predmeta su simbolične, a pojedini predmeti dostignu i veću cijenu od svoje realne vrijednosti, jer ljudi tu prije svega dođu da doniraju novac. To što za njega dobiju nešto zauzvrat je, ustvari, simbolično. Nažalost, situacija je takva da raja mora da uskače u pomoć, jer je sistem zaribao, kod nas je to postalo normalno, ispričala nam je Džubur-Grbić.

Iako je sistem ozbiljno zaribao i još nema konkretnih pomaka, roditelji teško oboljele djece su zadovoljni činjenicom da su skrenuli pažnju na problem, koji je do prije nekoliko godina bio sistemski riješen.

- Mi smo nekako do 2001. godine imali Fond socijalne dječije zaštite, koji bi mogao služiti za liječenje djece i danas. Međutim, on je ukinut. Mi sad tražimo da se novac za liječenje djece izdvaja od paušala i drugih naknada vijećnika, ali i ostalih zastupnika. Već smo uputili dopis svim općinskim vijećima i do kraja mjeseca očekujemo odgovore. Pozitivan odgovor smo dobili iz Kalesije, koja će imati posebnu stavku u budžetu, a iz Živinica smo dobili informaciju da je načelnik voljan naći rješenje. Gradsko vijeće Tuzla je donijelo neke zaključke, pa ćemo vidjeti hoće li oni biti realizovani do naredne sjednice, istakla je Indira Bektić-Mujkić, jedna od inicijatorica peticije.

Najbolje rješenje

Roditelji ne bježe ni od drugih rješenja, a jedno od njih, koje je predložila Gradska uprava Tuzla, jeste osnivanje federalnog fonda za liječenje teško oboljele djece. Ovaj fond bi se punio novcem iz kantonalnih i federalnog budžeta, kao i iz budžeta zavoda zdravstvenog osiguranja i to gotovo simboličnim izdvajanjem od 0,25 do jedan posto budžeta za prethodnu godinu. Ukoliko se u obzir uzme činjenica da je u budžetima svih zavoda zdravstvenog osiguranja u prošloj godini bilo 1,5 milijardi KM, evidentno je da bi fond već uovoj godini mogao imati nekoliko miliona maraka.

- Smatramo da bi upravo to bilo najbolje rješenje, jer stalno bismo imali novac na raspolaganju, dok je sa općinskim budžetima drugačije i uvijek je pitanje hoće li taj novac biti dostupan. Ali, moramo krenuti s nečim i vjerujemo da će lokalne zajednice pokazati da im je stalo, dodala je Bektić-Mujkić, kako prenosi oslobođenje.