Sjećanje: Peti august- Dan kad je u USK stigla sloboda

ddf

Nakon 1201 dana opsade, 5. augusta 1995. godine deblokiran je tadašnji Bihaćki okrug.

S četvrtog na peti august, 1995. godine, u tri sata ujutro, pripadnici 5. Korpusa A RBIH krenuli su u probijanje obruča na dijelu hrvatske teritorije, odakle su stacionirane jake snage srpskog agresora, svakodnevno granatirale građane Bihaća.

Bio je to žestok prodor pripadnika 5. Korpusa s bosanskohercegovačke strane koji će u naredna dva dana osloboditi okupirana rubna hrvatska sela. Tog 5. augusta u jutarnjim satima u Grabovcu, na cesti Rakovica – Plitvička jezera, spojili su se s Hrvatskom vojskom.

Dan kasnije dogodio se, sada već historijski susret ratnih vojskovođa Hrvatske vojske i 5. Korpusa Armije RBIH nakon čega su se povukli na državnu granicu, a potom oslobodile znatan dio bh. teritorija od paravojske tadašnje samozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, odnosno snaga Fikreta Abdića. Borba tog petog augustovskog dana u svim vojnim analima ostat će zabilježena kao dan kada je u bihaćki okrug stigla sloboda. Svega ovog, s ponosom se prisjećaju brojni učesnici akcija, borci i komandatni.

 

Izvor: Cazin.net/ Rtv Usk