Skandal u Njemačkoj: Kako proizvođači varaju i kradu kupce

.
Iz potrošačkih centara u Njemačkoj upozoravaju da su tako “potrošači zapravo dvaput opljačkani”.

Potrošačke cijene u Njemačkoj u konstantnom su rastu. Najprije je na to utjecala pandemija koronavirusa, a sve je dodatno začinila kriza s energentima.

 

Njemački medij Bild piše kako ne samo da mnogi proizvodi poskupljuju, nego im se i smanjuje gramaža. Tako kupci sada za manje, plate zapravo više.

 

Iz potrošačkih centara u Njemačkoj upozoravaju da su tako “potrošači zapravo dvaput opljačkani”.

 

“Proizvođači pokušavaju sakriti inflaciju, nudeći manje sadržaja u pakovanju iste veličine. Potrošači bi stoga uvijek trebali obratiti pozornost na gramažu”, objašnjava ekonomist Gunther Schnabl.

 

Trgovci se nadaju kako potrošači neće primijetiti da se smanjila gramaža određenih proizvoda.

 

“Mnogi proizvođači pribjegavaju jeftinijim sastojcima, mijenjaju recepte i smanjuju kvalitetu proizvoda. To će potrošači još teže prepoznati”, rekao je Schnabl.

 

Njemački list Bild iznio je nekoliko primjera proizvoda kojima je manja gramaža, a veća cijena.

 

Primjer: čips marke Pringles. Prije je koštao 2,59 eura/200 grama, a sada 2,79 za 185 grama u Reweu.

 

Dezodorans za intimno područje Vionell u dm-u sada košta 3,95 eura umjesto 2,95 eura. Kupci također dobivaju još manje sadržaja: 125 ml umjesto 150 ml.

 

Slično je uočeno i s tabletama za perilice marke Somat Classic. Umjesto 82 tablete prije, sada ih u pakiranju dođe samo 77. Mikana topljeni sir je prije koštao 1,99 eura, a sad mu je cijena narasla na 2,29 eura. Naravno pakiranje je manje za 10 grama.