Slapove Kozice mogu naći samo najuporniji, jer do njih nema putokaza

Jedan od prirodnih dragulja Fojnice su slapovi Kozice koji se nalaze desetak kilometara od grada.

Jedan od prirodnih dragulja Fojnice su slapovi Kozice koji se nalaze desetak kilometara od grada.

Vrijedno truda

No do njih nije tako lako doći, ali za ljepotu se vrijedi potruditi. Nakon što putnik namjernik prijeđe sedam kilometara asfaltiranog puta iz Fojnice preko izletišta Malkoć do Vladića vrha, potrebno se odatle truckati dosta dobrim makadamskim putem tri kilometra do naselja Dragačići.

Od tog naselja treba prijeći još nekoliko stotina metara da bi se ugledali slapovi Kozice.

Niz strmine u stoljetnoj bukovoj šumi se obrušavaju bajkoviti slapovi visoki od 5 do 20 metara. Dva su veća i nekoliko malih s kristalno čistom pjenušavom vodom.

Malo je putokaza koji pokazuju put do tog bisera prirode pa je prirodni dragulj nadomak Fojnice slabo posjećen. Nekad je iznad vodopada bila dovedena voda za piće te napravljen hladnjak za odmor, no danas sve izgleda napušteno.

Do podnožja slapova se teško spustiti jer nije uređena pristupna staza.

Prilikom naše posjete slapovima Kozice smo zatekli troje turista iz Slovenije.

Kazali su nam da su od domaćina u hotelu „Reumal“ čuli za ove predivne slapove i da nisu žalili truda da ih posjete.

Stigli taksijem

- Do prijevoja Vladića vrh došli smo taksijem, a odatle pješice do slapova. Inače, grupa od nas tridesetak penzionera iz Slovenije boravi na desetodnevnom odmoru i rehabilitaciji u hotelu „Reumal. Nas troje smo odlučili da dođemo da vidimo ove slapove i nismo se pokajali. Očaravajuće je, samo nema putokaza i bojali smo se sve vrijeme da se ne izgubimo – kazao nam je Edo Jermen pozirajući s kolegicama.