Srbija priprema značajnu finansijsku podršku RS-u: Vučić zamolio Dodika da se vrate u institucije BiH - Evo zbog čega

.
Dodik je ponovio svoju već ispričanu priču da se "protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći"

Mir i stabilnost su od ključnog značaja za cijeli region, ocijenili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem sastanku u Beogradu.

 

ISPRIČANA PRIČA

Dodik je ponovio svoju već ispričanu priču da se "protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći".

 

Kao primjer za to, Milorad Dodik je ukazao na obilježavanje neustavnog tzv. "Dana Republike Srpske" i, kako je kazao, najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara.

Običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili su kao prijetnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli. Srpskom narodu gotovo je nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država - kazao je Dodik.

 

VUČIĆ O SANKCIJAMA SAD-A DODIKU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske "užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu".

Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje - dodao je Vučić.

 

Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

 

istakao je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov predlog, jer je, kako j enaveo, jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

 

MOLBA DODIKU

- Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda - kazao je Vučić.

 

Vučić je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banja Luci obrazloži svoj prijedlog.

 

Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dvaju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavestiti javnost.

 

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvaju vlada, za 27.januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske - navodi se u saopćenju iz Ureda predsjednika Srbije.

Izvor: