Šta je Putin rekao Merkelovoj i Makronu pa su zanijemili

MOSKVA — Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u Buenos Ajresu predsjedniku Francuske i njemačkoj kancelarki prenio svoj stav po pitanju Kerčkog incidenta.

Putin se sa turskim predsjednikom složio o uvođenju demilitarizovane zone u Siriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Mislim da nisu mogli da ne čuju ruski stav, jer je predsjednik Putin na sastanku sa Emanuelom Makronom i Njemačke Angelom Merkel lično objasnio kako se sve to desilo (Kerčki incident), kako je provokacija isplanirana, kako su je sproveli i kako odgovorno su naši graničari izvršili svoju dužnost, u pokušaju da izbjegnu neželjene incidente”, rekao je Lavrov, gostujući na emisiji “Moskva. Kremlj. Putin”.

Prema njegovim riječima, “provokatori” iz Ukrajinske bezbjednosne službe su “uradili sve da ispune naređenje, koje je pronađeno na brodovima”, prenosi TAS S.

Lavrov kaže da se u naređenju navodi da ukrajinski brodovi tajno uđu u neutralne vode, bez ikakve najave, i prođu ispod krimskog mosta, kroz Kerčki moreuz prema Azovskom moru.

“Predsjednik Putin je obavijestio svoje sagovornike o ovome. Od njih nismo čuli nikakvu reakciju”, rekao je Lavrov.

Ruske snage su 25. novembra zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Putin se sa turskim predsjednikom Erdoanom na samitu G20 dogovorio o uvođenju demilitarizovanih zona u sirijskoj pokrajini Idlib, dodao je Lavrov.

“Tokom ovog sastanka obje strane su potvrdile svoju poziciju o Idlibu. Uprkos svim naporima turskih kolega, nisu svi ekstremisti napustili demilitarizovanu zonu”, rekao je Lavrov.

Izvor: