Stav Kine o ratu u Ukrajini mogao bi za EU biti kap koja je prelila čašu

.
Kritizirana od strane zapadnih lidera zbog svog neutralnog stava prema agresiji Rusije na Ukrajinu, Kina je ove sedmice pokušala ograničiti štetu koju takav stav pravi u odnosu sa zemljama centralne i istočne Evrope, ali je možda već prekasno.

 

Huo Yuzhen, specijalni predstavnik Pekinga u Fondu za investicionu saradnju Kine, centralne i istočne Evrope (CEEC), ove sedmice je obišao osam zemalja - Češku Republiku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Estoniju, Letoniju i Poljsku.

Navodno, putovanje je trebalo da promoviše dalju saradnju, no događa se nakon što je Peking odbio okarakterizirati prirodu rata u Ukrajini i potvrdio svoju neutralnost. Osuda Moskve od strane Kine za sada izostaje kao i provedba bilo kakvih sankcija.

Američki obavještajci tvrde da je Rusija zatražila od Kine vojnu i ekonomsku pomoć, što je navelo zapadne zemlje koje su Rusiji za sada uvele pet rundi sankcija, da izdaju upozorenja protiv takvih mogućih scenarija.

Samit EU i Kine održan ranije ovog mjeseca, predsjednica Evorpske komisije Ursula von der Leyen iskoristila je kako bi naglasila događaje u Ukrajini.

“Ovo nije samo odlučujući trenutak za naš kontinent, već je to i odlučujući trenutak za naš odnos sa ostatkom svijeta", rekla je Von der Leyen tom prilikom.

Ona je dodala da kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Kina ima posebnu odgovornost i da bi svaka podrška sposobnosti Rusije da vodi rat dovela do velike štete po ugled Kine u Evropi.